ISPARTA MÜZESİ

Buğra KURU 3.1k Görüntüleme
3 Dk Okuma

    Isparta’da müzecilik hareketleri ilk olarak 1935 yılında Halk Evi’nde, depo olarak kullanılmak üzere ayrılmış olan bir odada başlamıştır. İlerleyen dönemlerde Halk Evlerinin kapatılması ile eserler açıkta kalmış daha sonra 1971 yılında yapımına başlanan ve 1985 yılında hizmete girmiştir.  1989 yılına gelindiğinde de ihtiyaç gereği müze binası büyütülmüş ve müzeye arkeoloji salonu da eklenmiştir.

    Müzenin arkeoloji bölümünde bulunan İ.Ö. 3. Binden itibaren Anadolu’da yaşanmış olan Eski Tunç Çağı’nda yapılmış olan pişmiş topraktan imal edilen çanak çömlekler, demirden yapılmış baltalar bu bölümün ilk vitrinlerini süsler. Müze vitrinleri kronolojik bir sıra gözetilerek tasnif edilmiştir. Bu bağlamda bu vitrinlerden sonra Hellenistik dönem ve Roma dönemi vitrinleri gelir. Bu vitrinlerde, gene pişmiş topraktan imal edilmiş çanak – çömlekler, cam vazolar ve göz yaşı şişeleri bulunur.


                
Daha sonra Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi vitrinleri göze çarpar. Bu vitrinlerde bu dönemlerde çeşitli madenlerden basılmış olan sikkeler sergilenir. Bu salonda bulunan Eurymedon Tanrı heykeli ise müzenin eşsiz eserleri arasındadır.


                
Müzenin Etnografya bölümünde halı, kilim dokuma tezgahları, ısparta ve çevresine ait yöresel kıyafetler, elişleri ve takılar yer alır. Bunun dışında çeşitli mutfak araç gereçleri, lambalar, semaverler de bu salonda teşhir edilir. Yörük Salonunda ise kağnı, karasapan, tırpan ve orak gibi tarım aletleri sergilenir. Bunların yanı sıra Yörüklerin kullandığı bazı eşyalar daha müzenin bu bölümünde ziyaretçiler tarafından oldukça beğenilir.


                
Müzenin ziyatetçiler tarafıdnan en çok ziyaret edilen bölümlerinden birisi ise halı salonudur. Müzenin bu seksiyonunda 17. Ve 19. Yüzyıllara tarihlenen el dokuması halılar sergilenmektedir. Bu salonun dekorunu halı dokuma tezgahları tamamlar.


                
Isparta Müzesi’nin bahçesinde ise Roma dönemine tarihlenen mezar taşları, sütun başlıkları gibi mimari öğeler, çeşitli dönemlere ait yazıtlar ve heykeller açık sergi olarak teşhir edilmektedir.


Isparta Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

    Mimar Sinan Caddesi’nin ikiye ayrıldığı sapakta bulunan müze, Isparta Anadolu Teknik Meslek Lisesi’nin hemen yanında bulunmaktadır. Müzenin ve okulun hemen önünde bulunan otobüs durağı sayesinde müzeye ulaşım belediye halk otobüsleri ile kolaylıkla sağlanabilmektedir.

    Müze, Pazartesi hariç haftanın her günü 08:00 – 17.00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version