HATAY MÜZESİ

Buğra KURU 3.3k Görüntüleme
3 Dk Okuma

    Hatay Arkeoloji Müzesi, 1934 yılında Fransız Arkeolog Prost’un tavsiyeleri üzerine yaptırılmıştır. Hatay o yıllarda henüz Türkiye’nin bir ili değilken başlatılan bu girişim, 1938 yılında tamamlanmış, 1939 yılında Hatay’ın Türkiye sınırları içerisine katılması ile de müze, Türkiye’ye bağlanarak 1948 yılında hizmete açılmıştır. Bu dönemlerde yapılan binaya ek olarak, artan eser sayısı da göz önünde bulundurularak 1975 yılında müzeye ek bir bina yapılmış ve modernizasyonu tamamlanmıştır.

    Bu müzenin en büyük özelliklerinden birisi de, Türkiye sınırları içerisindeki en zengin mozaik koleksiyonlarından birisine sahip olmasıdır. Müze’de teşhir, hem kronolojik sıraya göre hem de buluntu kontekslerine göre düzenlenmiştir. Türkiye’nin güneyinde yer alan, Dehep, Çatalhöyük, Açana, Defne – Harbiye gibi kazı alanlarında yapılan çalışmalar sonucu gün yüzüne çıkartılmış eserler bu bölümdeki vitrinlerde sergilenir. Bunlarla birlikte Antakya ve çevresinden derlenen eserler ile birlikte müze 7 salon ve 2 bahçeden oluşmaktadır.

    Müzenin en dikkat çeken eserleri, Antakya ve Tarsus’ta yapılan kazılarda gün yüzüne çıkartılmış olan ve İ.S. 2. – 4. Yüzyıllara tarihlenen mozaik ve heykellerdir. Mozaikler arasında özellikle şarap tanrısı Dionysos’un sarhoş şekilde betimlendiği mozaik ve terk edilmiş Ariadne tasviri oldukça önemlidir.


                
Hatay Arkeoloji Müzesi’nde ayrıca Amik Ovasındaki höyüklerde yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkartılmış olan Hitit döneminden, Roma devirlerine kadar olan geniş bir döneme tarihlenen çok sayıda mimari öğe, altarlar, figürinler ve kabartmalar teşhir edilmektedir.

    Müzenin yedinci salonunda bilimsel kazılarda ele geçmiş olan arkeolojik eserler, kronolojik bir sıra güdülerek sergilenmektedir. İlk vitrinlerde Hatay ve çevresinin Paleolitik dönem özelliklerini gösteren eserler teşhir edilir. Daha sonraki vitrinlerde ise gene kronolojik bir sıra ile düzenlenmiş olarak altın, gümüş, elektron ve tunç gibi madenlerden basılmış sikkeler göze çarpar.

    Bunun yanı sıra 10’a yakın vitrinin bulunduğu Hazine Odası seksiyonunda ise altın ve diğer değerli madenlerden yapılmış olan süs eşyaları bulunmaktadır.


Hatay Arkeoloji Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

    Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan müze oldukça merkezi bir konumdadır. Cumhuriyet Meydanın hemen yanında olan müzeye ulaşım kent içi minibüs ve otobüs seferleri ile sağlanabilir. Müze, pazartesi hariç haftanın her günü 08:30 ile 16:30 arası ziyarete açıktır. Giriş ücretleri 8 TL olup, müze karta sahip ziyaretçiler için ücretsizdir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version