Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Burdur ilinde ilk müze 1963 yılında, Osmanlı döneminde yapılmış olan Bulgurlu Medresesi’nin kütüphanesinde bir depo olarak faaliyete geçmiştir. Daha sonra 1966 yılına gelindiğinde kütüphanenin etrafına teşhir salonları yaptırılarak, bu salonlarla birlikte medresenin bahçesi 1968 yılında Burdur ve çevre il ve ilçelerden getirilen arkeolojik eserlerin sergilenmesine başlanmıştır.
Müzeye girişte ilk olarak bahçedeki eserler dikkat çeker. Müzenin bu bölümünde Roma dönemine tarihlenen taş eserler sergilenir. Bunlardan en önemlisi Herakles ile tıp tanrısı olan Asklepios heykelleridir. Bunun dışında ana tanrıça Kybele kabartmaları, bir takım lahitler ile mezar taşları ve yazıtlar bulunmaktadır.
Bahçeden müzenin ilk salonuna geçildiğinde bu seksiyonda heykellerin bulunduğunu göreceksiniz. Bu bölümde Burdur ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda gün ışığına çıkartılmış heykeller sergilenmektedir. Bu merkezlerden en önemlisi ise Kremna’dır. Burada sergilenen heykeller arasında Apollon, İki Athena ile Aphrodite heykeli oldukça önemlidir. Bunların dışında gene tıp tanrısı Asklepios, şarap tanrısı Dionysos ve Herakles heykelleri teşhir edilir.
Müzenin ikinci salonuna geçtiğinizde ise pişmiş topraktan yapılmış eserler karşınıza çıkacaktır. Vitrinlerde sergilenen çanak çömlekler, kronolojik bir sıra gözetilerek dizilmiştir. İlk olarak Anadolu’daki en önemli neolitik çağ merkezi olan Burdur sınırları içerisindeki Hacılar Höyükte bulunan kap kacaklar ile figürinler, kalkolitik çağa tarihlenen taş baltalar, kemik eserler burada sergilenir. Frig döneminde yapılmış olan seramikler ile Hellenistik döneme ait Lekytos ve Aryballos formuna sahip seramik kaplar da müzenin bu seksiyonunda teşhir edilmektedir. Bunun dışında bu seksiyonu Roma dönemine tarihlenen pişmiş topraktan yapılmış çanak çömlek parçaları, figürinler, gözyaşı ve koku şişeleri, madenden yapılmış ayna ve kaplar, altın, gümüş, elektron süsler ve yüzükler devam ettirir. Seksiyonu noktalayan bölüm ise Bizans dönemine tarihlenen pişmiş topraktan ve madenden imal edilmiş eserlerdir.
Burdur Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Burdur merkezde yer alan müze, Adliye caddesi üzerindedir. Müze’nin hemen önünde bulunan otobüs durağı sayesinde müzeye ulaşım şehirin hemen her yerinden kalkan belediye otobüsleri ile oldukça kolay bir şekilde sağlanmaktadır.
Pazartesi hariç 09:00 ile 19:00 saatleri arası açık olan müzenin giriş ücreti 5 TL’dir.