Alanya Müzesi, Alanya’nın batısında yer alan Damlataş Mağarası yakınlarındadır. Müze 1967 yılında yapımı tamamlanan yeni ve modern binasında ziyarete açılmıştır. Müzede iki ayrı teşhir salonu, bir de bahçede açık teşhir seksiyonu bulunmaktadır. Müzeye girdikten sonra karşılaşılan ilk salon arkeolojik eserlere, ikinci salon ise etnografik eserlere ayrılmıştır.
Arkeolojik Eserler Salonu
Bu salondaki eserler, kronolojik bir düzen içerisinde teşhir edilmektedir. İlk olarak Prehistorik dediğimiz tarih öncesi çağlarda yapılmış olan pişmiş topraktan imal edilen çanak çömlekler ve çanak çömlek parçaları, kaplar, figürinler bulunur. Bunları bronz çağında yapılmış olan metal bilezikler, Frig dönemine tarihlenen hamam tasları, fibula dediğimiz çengelli iğneler ve ok uçları; Lidya kapları takip eder.
Bu seksiyonun diğer bir köşesinde de Hellenistik dönem seramiğine ait örnekler, kandil ve figürinler, Roma kap kacakları, mezar taşları, yazıtlar, heykeller, mozaikler bulunur. Bunları Bizans devri kandiller takip eder. Bu bölümün en çok dikkat çeken eserlerinden birisi de Athena’yı temsil eden bir kantar topuzudur.
Bu salonda teşhir edilmekte olan arkeolojik eserlerin büyük bir çoğunluğu Alanya ve çevresindeki arkeolojik kazılardan toplanmıştır.
Etnografya Salonu
Müzenin bu bölümünde, Anadolu’nun Selçuklu ve Osmanlı dönemini içine alan İslami dönemlere ait eserler ile Alanya ve çevresineden getirilmiş olan etnografik eserler teşhir edilmektedir.
Bu eserler kabaca; Osmanlı dönemi halı ve kilimleri, mutfak eşyaları, silahları, Alanya Kalesi’nde yapılmış olan kazılarda ele geçen Selçuklu Çinilerine ait parçalar, elişleri, süs eşyaları, el yazması kitaplar, rahlelerdir. Bunların yanı sıra Yunan döneminden başlayarak, Osmanlı’nın son günlerine kadar olan süreçte basılmış olan sikkelerin sergikendşiiği bir koleksiyonda bu seksiyonda bulunmaktadır. Bu bölümde ayrca Alanya ve Anadolu’nun çeşitli yörelerindeki giysilerden örnekler teşhir edilmektedir.
Müzenin bahçesinde ise daha çok Roma dönemine tarihlenen sütun başlıkları gibi mimari parçalar, büst ve heykel parçalarının yanı sıra, Osmanlı dönemine ait mezar taşları ve yazıtlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra müzenin hemen yanında bulunduğu Damlataş Mağarası da sarkıt ve dikitleri ile oldukça ilginç bir görünüme sahiptir.
Alanya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Alanya’nın Saray Mahallesinde yer alan müze, Alanya Belediyesi 100. Yıl Parkının hemen karşısında yer almaktadır. Şehir merkezinden yapılan minibüs seferleri ile müzeye ulaşmak son derece kolaydır. Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan müzeye, her ayın ilk Pazartesi günü halk günü olduğundan ücretsiz bir şekilde giriş mümkündür.