KAYSERİ’NİN İNCİLERİNDEN BİRİSİ: SAHABİYE MEDRESESİ

Seda ÇİLKIZ 3.6k Görüntüleme
2 Dk Okuma

    Kayseri gerçekten gezilmeye, görülmeye değer bir kenttir. Gittiğiniz zaman göreceksiniz onun farklı yapısını. Özellikle tarihi yapıları ile ön plana çıkmaktadır. Kayseri’nin Cumhuriyet meydanında bulunan Sahabiye Medresesi de kentte bulunan tarihi güzelliklerden birisi. Kayseri Kalesi ve Almer alışveriş merkezinin olduğu alanda, yani Cumhuriyet meydanında bulunmaktadır. Hemen giriş kapısının önünde yer altı çarşısının girişlerinden birisi bulunuyor. Gidenleri  ve görmek isteyenleri tüm heybeti ile beklemektedir.

    Sahabiye Medresesi’ne ‘’ Taç Kapı ‘’ dan girilmektedir. Medresenin inşa ediliş tarihi 1267 ‘dir. Sahip Ali Ata yaptırmıştır medreseyi. Bilindiği gibi Kayseri birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir şehrimizdir ve bu medreseyi yaptıran Sahip Ali Ata Selçuklu Veziridir. Medrese kare şeklinde yapılmıştır. Medresenin içinden bahsedelim. İçeride avlu var; fakat çok büyük değildi ve avlunun çevresinde odalar var. Bu odalar önceden öğrenciler için kullanılırmış; fakat şimdi kitapçılara ev sahipliği yapmaktadır. Medresenin içi bugün kitapçı çarşısı olarak kullanılıyor ve bu kitapçılarda Kayseri’ye özgü küçük hediyeler de bulabilmeniz mümkündür.

                                     

    Sahabiye Medresesi kurulduğu zamanlarda hukuk dersleri verilen kurummuş. Medrese binasının yanında çeşme de bulunmaktadır ve bunun yanında da küçük bir zaviye bulunuyor.

    Birçok tarihi zenginliği bünyesinde bulunduran Kayseri’ye giderseniz göz alıcı Sahabiye Medresesi’ni de ziyaret etmeden geçmeyin.

Bu İçeriği Paylaşın
2 Yorum
  • gerçekten göz alıcı bir yer ama o tarihi değer sayesinde ekmek yiyen esnafın falan biraz daha dikkatli olması lazım kendileri dikkat etse de etmeyenlere müdahalede etmeleri lazım ki daha temiz ve bakımlı bir yer olsun orası, bozulmasın, salaş gözükmesin

  • çok özen gösterilen bir kent değil ?u an belki ama Selçuklular zamanında müthiş gözde olan bir kentmiş, kenti ziyaretimde hiç beklemediğim bir tarihi doku yoğunluğuyla karşılaşmıştım.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version