IHLAMUR KASRI

Berk İNANÇ 2.3k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Ihlamur Kasrı bugünkü Beşiktaş, Nişantaşı dolaylarında bulunan Ihlamur mevkiindeki kasırdır.

Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan yapı, dönemin ünlü mimarlarından Ermeni asıllı Nigoğos Basyan'a yaptırılmıştır.

      İki ana yapıdan oluşan kasrın bir kısmı Merasim Köşkü iken, diğer kısmı ise Maiyet Köşkü'dür.

      Merasim Köşkü, biraz daha ilerde bulunan Maiyet Köşkünden daha sade ve daha alçak bir yapıya sahiptir. Günümüzde şehrin ortasında kalan kasrın korunması için etrafına yüksek duvarlar çekilmiştir. Osmanlı zamanında daha çok dinlenme amaçlı kullanılan ve bu nedenle kullanılan kasır devlet işlerinden yorulan padişah ve sultanların tercih ettiği bir kafa dinleme mekanı idi.

      Tarihi boyunca birçok ünlü misafiri de ağırlayan kasır, 1700'li yıllarda dönemin ünlü şairlerinden Fransız Lamirtine'yi, 1900'lü yıllarda İstanbul'u ziyaret eden Sırp ve Bulgar Kralları'nı ağırlamıştır.

      Kasırda aynı zamanda özel gün ve bayram kutlamaları da yapılmıştır. Maiyet kısmındaki bahçe zamanla bir has bahçeye dönüştürülmüş ve bu kısımda bazı şehzade ve beyzadelerin sünnet düğünleri de yapılmıştır.

      Sarayın süslemeleri dönemin aşırı lüks yapılarının yanında çok sade kalmakta, buna rağmen sadeliğini naifliği ile süslemektedir.

      Sultan Abdülmecit'in genç yaşta ölümünden sonra kardeşi Abdullaziz de sarayı dinleme amaçlı kullanmış, özellikle sevdiği horoz ve koç güreşleri ile Kırkpınar yarışmalarını bu kasırda yaptırmıştır.

      Cumhuriyet döneminde uzun müddet kullanılmayan kasrın, 1952 yılında Merasim köşkü, Tanzimat Müzesi’ne, Maiyet köşkü de Tarihi Köşkler Müzesi’ne dönüştürüldü. Bir dönem müze olmaktan çıkarıldı ve 1980’li yıllarda tamamen restore edildi. 1987’de ise bahçesiyle birlikte tekrardan konuklarına kapılarını açmıştır.

 

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version