Anıtkabir, Atatürk’ün kabrinin bulunduğu yerdir. Ankara’da bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938’de vefat etmiştir. Ebediyete intikalinden sonra naaşı geçici olarak Etnografya Müzesi’ne defnedilmiştir ve Atatürk için bir anıt mezar yaptırılması çalışmalarına başlanmıştır. 1 Mart 1941 tarihinde bir yarışma başlatılmıştır ve yarışmaya birçok ülkeden 47 adet proje ile katılım olmuştur. Bu yarışma sonucunda Türk mimarların yapmış olduğu projenin hayata geçirilmesi kararı alınmıştır. Mimarlar, Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda’dır. Anıtkabir 1953 yılında tamamlanmıştır ve tamamlanması ile birlikte Atatürk’ün kabri Etnografya Müzesi’nden alınarak Anıtkabir’e defnedilmiştir.
Anıtkabir’in çevresinde Barış Parkı bulunmaktadır. Anıtkabir’e girince iki kule karşınıza çıkacaktır. Bunlar İstiklal ve Hürriyet Kuleleridir. İstiklal Kulesi’nin önünde 3 kadının bulunduğu heykel vardır. Hürriyet Kulesi’nin önünde 3 erkeğin bulunduğu heykel yer almaktadır. Kulelerin iç duvarlarında ve dış duvarlarında çeşit kabartmalar bulunmaktadır.
Daha sonra Aslanlı Yol çıkacaktır karşınıza. Aslanlı Yol Atatürk’ün huzuruna çıkmak için hazırlık yapılan yoldur. Bu yolda toplam 24 tane aslan bulunmaktadır ve oturur vaziyettelerdir. Aslan Türk Mitolojisinde gücü temsil etmekte olduğu için bu şekilde bir yol yapılmıştır.
Aslanlı Yol’un bitiminde sizi tören meydanı karşılayacaktır. Bu meydan oldukça büyüktür ve törenler bu alanda yapılmaktadır. Tören meydanının bulunduğu alanda Bayrak Direği vardır ve bu bayrak direği Amerika’da özel olarak yapılmıştır. Tören meydanına giriş merdivenlerinde yer almaktadır.
Mozole’yi göreceksiniz ve Anıtkabir’in en önemli bölümü burasıdır. Mozole’ye merdivenlerden çıkılmaktadır ve merdivenlerde Hitabet Kürsüsü yer almaktadır. Bu kürsünün üzerinde ‘’Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir.’’ sözü bulunmaktadır. Merdivenlerin bitiminde girişte duvarın sağ tarafında Onuncu Yıl Nutku ve sol tarafında Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi bulunmaktadır. Buradan geçtikten sonra Şeref Holü’ne giriliyor ve tam karşıda Atatürk’ün sembolik lahdi bulunuyor. Atatürk’ün kabri Mozole’nin zemin katındadır. Atatürk’ün naaşı toprak mezarda bulunmaktadır ve orada bulunan bir görevli bunun Atatürk’ün bir sözünün vasiyet olarak alınıp bu şekilde yapıldığını söylemişti. Atatürk’ün sözü: ‘’Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.‘’ Atatürk’ün mezarı sekizgen şekildedir. Mezar için Türkiye'nin 81 ilinden, KKTC ve Azerbaycan’dan toprak getirilmiştir. Mezar mermer sandukanın içinde bulunmaktadır.
Tören meydanının çevresinde kuleler bulunmaktadır. Bu kulelerde örneğin; bir kulede makam arabası yer alıyor, bir diğerinde tabutunun taşındığı top arabası yer alıyor.
Anıtkabir içinde müze yer almaktadır. Müze içerisinde Atatürk’e ait her şey bulunmaktadır. Müzenin adı: ‘’Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’’dir. Müze 4 bölümden oluşuyor ve ilk bölümde Atatürk’ün kişisel eşyaları bulunuyor. İkinci bölümde panorama yer almaktadır. Panoramada Çanakkale Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz sergileniyor. Üçüncü bölümde sergi alanları yer alıyor. Dördüncü bölümde Atatürk Kitaplığı bulunuyor. Kitapların bulunduğu bölümde dokunmatik erkanlar da bulunmaktadır ve her ekran çeşitli bilgiler sunmaktadır.
Anıtkabir’de İsmet İnönü Lahdi, Sinevizyon Salonu (belgeseller vardır ve kapasitesi 60 kişiliktir.), Hatıra Eşya Salonu da bulunmaktadır.
Müze çok güzeldi, gideli 5 yıldan fazla olmuştur herhalde ama her yanıyla gözümün önünde hala, tarih kitaplarında anlatılanların kitap sayfasından çıkmasını istiyorsanız mutlaka görün Anıtkabir'i