HIDIRELLEZ NEDİR? NEDEN, NE ZAMAN KUTLANMAKTADIR?

Batuhan AKARKAN 3.4k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Hıdırellez denildiği zaman aklımıza ilk gelen şey, genellikle çalı çırpının bir arada toplanıp yakılması ve sonrada yanan ateşin üzerinden atlanmasıdır. Çocukluğumuzda, gençliğimizde belkide yetişkin olsak dahi yaptığımız bu etkinlik akıllarımıza iyice yer etmiştir. Hıdrellez günü çocuklarda bir telaş oluşur. Herkes yakacak bir şeyler bulmak için mahalleleri talan ederler. Bazı aileler bunlara çok kızarlar, bazıları ise çocuklarına yardımcı olurlar. Kültürel bir etkinliktir. Hıdrellez 6 Mayıs(5 mayıs gecesi)'da kutlanmaktadır. Peki 5 mayıs gecesi kutlanmasının sebebi nedir? Biraz bunlardan bahsedelim.

     Hıdırellez Türk dünyasında kutlanılan bahar mevsimine özgü bir etkinliktir. Hıdırellez'in temeli Hıdır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları günü simgelemektedir. Hıdırellez'in günü miladi takvime göre şekillendirilirse 6 Mayıs, daha eski zamanlarda kullanılan Rumi takvime göre şekillendirilirse 23 Nisan tarihine denk gelmektedir. Hıdırellez hep tek bir günmüş gibi bizlere lanse edilmektedir. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır günleri olarak geçmektedir. 8 Kasım'dan başlayıp 5 Mayıs'a kadar olan süre ise kış mevsimlerini içermektedir. 5 Mayıs gecesi kış mevsiminin sonlanması ve yaz mevsimine başlangıç olarak kutlanmaktadır.

     Hıdırellez'in köken olarak nereden geldiği hakkında değişik iddialar söz konusudur. Bazıları Mezopotamya'ya ait olduğunu öne sürerken bazı kimseler Orta Asya'dan geldiğini söylemektedir. Şu görülmektedir ki bahar ayı geldiğinde Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar gibi bölgelerde bahar geldiği zaman sevinç içinde kutlanılmaktadır.

     Hıdırellez gecesi değişik etkinlikler yapılır. Her bölgenin kendi kültürüne göre oluşturduğu bu etkinlikler çeşitli şekillerdedir. Bazıları kağıda hayalinde olmasını istediği şeylerin resimlerini çizmektedirler. Bazı insanlar ise çalı çırpı gibi yakılacak ağaçları toplayıp mahallelerde, parklarda ve boş arazilerde bunları yakarak ve yaktıkları bu ateşin üzerlerinden atlayarak Hıdırellezi kutlarlar. Bazı kimseler dileklerini kırmızı kurdelaya bağlayıp gül ağaçlarına asarlar.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version