HAK

Gündem Türkiye 2.7k Görüntüleme
2 Dk Okuma

Haklısınız derken ne demek istiyor olabiliriz?

 

– Haklısın

– Hayır haklı olmak için söylemiyorum. Sadece doğru bu, onun için böyle dedim.

– Hımm… Anladım…

 


  Hak nedir?

1. Belirli sınırlarla çevrili olan, başkalarının yaşama alanlarına müdahil olmadan, yapabileceğimiz her türlü fiiliyatın belirtecidir.
2. Doğru olan, doğruluğu insanların belirlemiş olduğu, yanlış olduğu düşünülmeyen.   
3. Hak, Hakikatten gelen, doğruluğu tartışılmayacak olan, ulaşılması gereken yegane gerçek.

 

    Burada haklısın kelimesini nasıl değerlendirmeliyiz? Bugün her yerde çok basite indirgenip gündelik hayatta çokça kullanılan haklısın kelimesine kazandırılan anlam “doğruluk” anlamına “evet senin söylediğin doğru” ifadesi olarak anlamlandırılmıştır.

    Peki “doğru” kelimesi neden vardır? Kavram kargaşasına yol açmamak için kelimeleri yerli yerince kullanmamız gerekmez mi? Yoksa bir dilde daralmaya yol açmaz mıyız?

 

           Haklısın kelimesi olayın hakikatten bir parça olduğunu anlamlandıran bir kelimedir. İlahiyatta kesin hükümler üzerine “haklılık” yani hakikatten bir parça olma söz konusudur. Hakikatten bir parça olmak burada sadece ilahi hükümler değil, yanı sıra %100 doğruluğuna  tam emin olunan gerçeklere yani hakikatlerde de söz konusudur. Lakin hakikatten parçalar nedir sorusuna farklı örnekler vermek gerekirse, dünya'nın varlığı konusunda yok diyemeyiz. Öyleyse bu bir hakikattir. Hakikat ulaşılması gereken gerçekliktir. “Doğru” ise insanların varmış olduğu, insanlarca ispat edilmiş ancak ileride kesinliği bozulabilecek olan hakikatin neresinde olduğu tam bilinemeyendir.

 

    Bundan dolayı, söylemlerimizde bu bilgiler ışığında tekrardan şekillendirerek kullanmakta fayda var.

 

Saygılarımla
04.12.2010 15:39
Ali SARI

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • Kulaktan duyma bilgileri gerçekmiş gibi lanse etmek çok kötü! Bunun yerine biraz araştırma yapmak lazım. Mümkün olduğu ölçüde de herşeyi yerli yerince kullanmak gerekli. Yazı için teşekkürler…

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version