Körebe geleneksel çocuk oyunlarımız arasında yer alan çok güzel bir oyundur. Yüzyıllardır büyüklü küçüklü gruplar demeden oynadığımız bu oyun maalesef ki bugün yalnızca kırsal alanda teknolojik imkanlardan uzak kalmış çocukların oynadığı bir oyun haline gelmiştir. Kısaca belirtmek gerekirse şehirlerde unutulmuş, yok olmaya yüz tutmuştur.
Teknoloji hayatımız da her şeyi değiştirdiği gibi geleneksel çocuk oyunlarımızı da değiştirdi. Kısa bir süre öncesine kadar, ülkemizin her noktasında çocukların sıklıkla oynadıkları bir oyun olan Körebe bugün maalesef ki şehirlerde unutulma aşamasına geldi. Bilgisayar ve oyun konsollarının çıkmasının ardından çocukların oyunlara bakış açısı değişti, bu sayede kültürel anlam da müthiş bir gerileme yaşandı.
Peki geleneksel çocuk oyunlarımız arasında yer alan Körebe nasıl oynanıyordu?
Bir grubun toplanmasıyla birlikte oynanan oyun saatlerce eğlenceli zamanların geçmesine sebep olmuştur. Körebe olarak adlandırılan oyuncunun gözleri bir mendil veya bez parçası ile bağlanır ve körebe etrafını göremeyecek duruma gelir. Diğer oyuncular körebenin etrafında dolaşmaya başlar ve ona dokunurlar.
- Körebe ise onları yakalamaya çalışır. Fakat sadece yakalamak ile kalmayıp ismini de söylemelidir.
- Eğer tuttuğu kişinin ismini yanlış söyler ise ebelik devam eder. Doğru ismi tercih etmişse de o zaman yakaladığı kişi ebe olarak oyuna devam eder.
Oyun bu gelişim süresince saatlerce sürer ve çocukların eğlence aracı olur.
Bizi derin düşüncelere sokan, çocukluğumuza alıp götüren Körebe oyununun bugün eskisi kadar sıklıkla oynanmıyor olması kesinlikle üzücü bir durum. Yapılacak en güzel iş ise körebe oyununu bizden sonraki gelen nesillere sağlıklı bir şekilde aktarıp kültürün devamlılığını sağlamak olmalıdır.
Bu sayede hem kültürümüze sahip çıkmış olur, hem de beceri ve tahmin etme yetisinin gelişmesine çok büyük katkısı olan bu oyunları çocuklarımıza aşılayarak gelişimlerine katkı sağlarız.