GALATA KULESİ

Berk İNANÇ 3k Görüntüleme
3 Dk Okuma

     İstanbul'da bulunduğu bölgeye Galata adını veren Galata Kulesi, 528 yılında inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. Şehrin en eski yapılarından birisi olan ve halen şehrin ayakta kalan sembollerinden bir tanesi olan Galata Kulesi, İstanbul Boğazı'nı ve Haliç'i tam manzarası ile görebilecek bir noktaya inşaa edilmiştir. Kulenin yaklaşık uzunluğu 69 metre olmak ile beraber bu yükseklik kulenin ek kat çalışmaları neticesinde bazen alçalmış, bazen ise yükselmiştir. Kulenin toplam ağırlığının ise yaklaşık olarak 10.000 ton olduğu düşünülmektedir.


      Dünyanın halen ayakta olan en eski kulelerinden bir tanesi olan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastaisu tarafından yaptırılmıştır.İstanbul'un büyük bir talana uğradığı 4. haçlı seferinde büyük tahribatlara uğrayan kule, 1348 yılında bölgede ticaret yapmaya başlayan Cenevizliler tarafından satın alınmış ve Cenevizliler kuleyi İsa'nın Kulesi adını vererek yığma taşlar ile yeniden inşaa edip bir nevi restore etmiştirler. Cenevizliler'in inşaasından sonra Galata Kulesi o dönem kentin en büyük binası haline gelmiştir.

      Galata Kulesi Bizans döneminde onarılmaya devam etmiş ve 1445 yılında üst katlar çıkılarak yükseltilmiştir. İstanbul'un fethi ile kule Osmanlılar'a geçtikten sonra Osmanlı bu tarihi yapıya sahip çıkmış, kule ilk önce onarılmış ondan sonra da belirli aralıklara restore edilmiştir.

      Bina 16. yüzyılda hrıstiyan esirlerin barınağı haline getirilmiş, daha sonra padişah 3. Murat zamanın da rasathane olarak kullanılmıştır.

      17. yüzyılın büyük alimi ve uçma sevdalısı Hezarfen Ahmet Çelebi tahtadan yaptığı rüzgar kanatları ile Galata Kulesine çıkıp Üsküdar'a kadar uçmuştur. Bu sayede Galata Kulesi tarihi bir ana da ev sahipliği yapmıştır.
Kule 1700 lü yıllardan itibaren bir yangın gözetim kulesi olarak kullanılmış, şehirde çıkan büyük yangınları halka duyurmak için buradan yüksek sesli davul çalınıp halka haber verilmiştir.

      Bir sürü yangının önceden haberini veren kule, padişah 3. Selim zamanında ise çıkan bir yangın sonucu büyük zarar görmüştür.

      Kule daha sonraki yıllarda çıkan bazı yangınlarda tekrardan zarar görmüş ve her yangın sonrası onarılarak günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

      Kulenin bugünkü görünümü ise 1965 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde ortaya çıkmıştır.
Günümüzde GalataTower adı ile cafe ve restorantları ile hizmete açılmış olan Galata Kulesi, eşsiz İstanbul manzarasını izlemek isteyenlerin uğrak bir yeri haline gelmiştir.
Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version