Hikaye edebi bir yazı türüdür. Hikayede belli bir durum ya da olay anlatılır. Hikayenin özellikleri vardır. Bunlar: Hikayenin geçtiği belirli bir yer vardır, belirli kişiler vardır ve bir olay vardır. Hikayede anlatılan olay yaşanmıştır ya da yaşanmamıştır, yani hayali de olabilir.
Hikayeler oluşturuluş tarzlarına göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar:
- Maupassant (Olay) Şeklinde Oluşturulmuş Hikaye: Konu olarak belli bir olay anlatılır ve hikayede belli kurallar vardır. İsmini Maupassant’tan almıştır. Masupassant bu hikaye tarzını oluşturan kişidir. Türkiye’de bu tarzda yazan yazarlarımız: Ömer Seyfettin, Hüseyin Rahmi Gürpınar’dır.
- Çehov (Durum) Şeklinde Oluşturulmuş Hikaye: Bir kesit şeklinde oluşturulur bu hikaye. Bu hikaye tarzına aynı zamanda ‘’Kesit Hikayesi‘’ de denilmektedir. Olaylar konu olarak alınmaz, hayattan herhangi bir kesit alınır ve o an geliştirilerek anlatılır. Bu tarzı oluşturan kişi Anton Çehov’dur. Türkiye’de bu tarzda yazan yazarlarımız: Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal’dır.
- Modern Hikaye: Bu hikaye türü yaklaşık 1920 yılından sonra ortaya çıkmış türdür. Bu tarzda hikaye veren isim Franz Kaffka’dır. Bu hikaye türünün konusu şu şekildedir: Günlük hayatta olanlar konu olarak alınır; fakat bu yazarın bakış açısıyla geliştirilir. Bu türde biraz aykırılık, sıra dışı olma amacı güdülmektedir.