Hayatımızın hemen hemen her bölümünde yer alan bir maddedir cam. Doğa dostu ve zararsız olması, geri dönüşümünün kolaylıkla sağlanması bakımından tercih sebebidir. Ve tabii ki cam sanayisi vardır bir de. Ülkemiz ekonomisine müthiş katkılar yapan bu sektör, her kesimden insanın ekmek yediği bir yapıdadır
.
Cam konusu sanatçıların da ilgisini çekmiştir. Türkiye’de cam konusunda ciddi bir sektör yer almaktadır. Bu sektör ile birlikte çeşitli sanatlar da gün yüzüne çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi Cam Üfleme sanatıdır. Geleneksel bir halde yapılan cam üfleme sanatı cama farklı şekil, motif ve desenler verilmesini sağlayarak eşsiz güzellikteki eserlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu sanat ile son zamanlarda orjinal vazolar, biblolar, aydınlatma lambaları veya da hediyelik eşyalar bol bol üretilmektedir.
Aslında cam üfleme sanatının tarihi çok eskilere dayanır. O zamanın teknoloji ile birlikte çeşitli eşyalar hazırlanır ve bu yapılan süs eşyaları sarayın en nadide dekorları olarak göze çarpardı. Dikkat ve sabır isteyen bir sanat dalı olan Cam üfleme, el alışkanlığı ile buluştuğunda ciddi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
Türkiye’de eski bir sanat olan cam üfleme, 1980’li yıllarda neredeyse tükenme noktasına gelmişti. Gerek o dönemlerde istenilen malzemelerin tam olarak bulunamaması, gerekse de yapılan ürünlerin satışından doğan zorluklar bu sanatın unutulmasına yol açıyordu. Son 10-15 yıllık dönemce ciddi bir buhran dönemi geçiren bu sanat, 2000’li yıllardan itibaren yeniden canlandırılmaya başlandı.
Cam üflemek genel anlamda zordur. Zor olmasının sebebi de belli başlı kuralları hemen uygulayamamaktan kaynaklanır. Zira cam üflemeden önce yapılacak olan bazı teknikler vardır. El kıvraklığının iyi olmasının da öneminin olduğu bu sanatta kendini geliştiren bir usta bin bir çeşit ürünü ortaya çıkarabilecek kapasiteye erişir.
Günümüzde cam üfleme sanatı ile uğraşan ustalar çeşitli zamanlarda kurslar açarak kendilerine yeni çıraklar aramaktadır. İlk iş olarak da öğrettikleri ‘Sap çekme tekniği’ olmakta.
Çıraklar üflemeye geçmeden önce haftalar boyu süren bir sap çekme alışkanlığını kazanıyorlar. Cam üflemeciliği aslında basittir. Basit olan yanı elbette ki çıraklar için değil ustalar için geçerlidir. Normal nefes alıp verirmişçesine 3 kez üflenilmesi ısıtılmış cama şekil vermek için yeterli olacaktır.
Burada uygulanması gereken çok önemli detaylar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kesinlikle çok çalışmaktır. Çok çalışmaktan kastımız bu sanattan hem yılmamanız hem de el alışkanlığınızı gelişmesi anlamındadır.
Diğer bir detay ise ince işçilikli bir sanatı yaptığınızı bilmenizdir. Cam ile uğraşırken en ufak dikkatsizlik tüm emeklerinizin boşa gitmesine sebebiyet verebilir. Yine cam üfleme sanatında kullanacağınız tekniklerinden birisine çok dikkat edilmesi gerekir. Cam hiç bir zaman alevden uzaklaşmamalı. Eğer ki ufak bir uzaklaşma dahi olursa, ani ısı kayıpları nedeniyle tüm emekleriniz boşa gidebilir. Ve tabii ki her noktaya aynı değerde ısının gelmesi için sürekli hareket ettirilmesi şarttır.
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi cam üfleme sanatı her babayiğidin altından kalkabileceği bir konu değildir. Hassasiyet isteyen bir sanat dalı karşısında yapacağınız yanlışlar tüm emeklerinizin boşa gitmesine sebep olacak. Bu sebeple cam üfleme sanatına başlamadan önce sabrınızın ne kadar iyi olduğunu araştırmanız sizin menfaatinize olacaktır.
Camcılıkta esas alınan başka bir konu ise yaratıcılığınızdır. Eğer kafanızda sürekli birşeylerin hayalini kurup tasarlıyorsanız cam üfleme sanatı ile ortaya çıkaracağınız eserler hem farklı farklı olacak, hem ilgi çekecek hem de satışının daha iyi olması ile size maddi getirilerde bulunacak ve emeğinizin karşılığnı çıkarmış olacaksınız.
Cam üfleme sanatını merak ediyor ve bu sanata ilk adımı atmak istiyorsanız, hemen bir kursa gidebilir ve ustaların tecrübelerinden faydalanabilirsiniz.
Cam üfleme sanatı eğlenceli olduğu kadar zordur da. Bu sebeple en başta vereceğiniz karar belki de hayatınızın her anını etkileyecek nitelikte olacaktır.