ANTALYA`DA BİR HALK ÇALGISI; SİPSİ

Suat DUMAN 3.8k Görüntüleme
3 Dk Okuma

     Antalya geçmişten günümüze kadar önemli bir konumu bulunan eşsiz doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan bir serhat kentidir. Tarihin her döneminde önemli roller oynayan Antalya içerisinde barındırdığı kültürel değerler ile dikkat çeker. Bunlardan bir tanesi de üflemeli çalgıcılığın gelişmesidir.

      Antalya’da üflemeli çalgıcılık geçmişten günümüze gelen büyük bir kültür mirasıdır. Yörede zengin olan kültürel değerler bölge ile birleşmiş ve önemli bir merkez konumuna gelmiştir. 

     Üflemeli çalgılar deyince akla ilk gelen illerden birisidir Antalya. Burada Sipsi oldukça gelişmiş ve tercih edilmiştir. Bugün üflemeli çalgılar arasında en küçük olarak kabul edilen Sipsi, Antalya ve yöresinde oldukça yaygın olarak kullanılır. 

     Sipsi diğer emsallerine nazaran daha az ses çıkarması sebebiyle tercih edilir. Sazlıklarda yetişen su kamışı ile yapılan sipsi gövde ve ağızlık olmak üzere iki parçadan meydana gelir. 

     Sipsi’nin çıkışını halk efsanevi bir şekilde anlatır. Hz. Ali’ye dayanan bir hikayesini duyarsınız. Sipsi güçlü bir nefese ihtiyaç duyar. Bu sebepledir ki Sipsi çalan sanatçılar Antalya’da değer görür. Sipsi’nin üflemesi zordur. Aynı ton ve şiddette üflenilmediği vakit ses bozulur farklı seslere bürünür. 

     Sipsi’nin en önemli özelliği ses sırasında ortaya çıkan Trillerdir. Bölge de trilsiz sipsi çalanlara sanatçı gözü ile bakılmaz. 

     Yüzyıllardır Batı Akdeniz bölgesinin çalgısı olan Sipsi zaman içerisinde gelişmiş ve diğer bölgelere de yayılmıştır. Sipsi çalmak gerçekten büyük bir maharet ister. Hem yapımı, hem kullanımı zor bir çalgı olan Sipsi gün gelmiş düğünlerin eğlencesine katkı yapmış, gün gelmiş asker uğurlamalarında ağıtların çıkmasına neden olmuş. Bugün ise Sipsi ustaları sadece çalgıyı kullananlara özel olarak sipsiler yapmakta.

     Bin bir çeşit işlemesi ile kulağa olduğu kadar göze de hoş gelmesi için çalışan ustalar binbir çeşit motifi küçücük bu çalgı üzerinde uygulamış oldukça başarılı sonuçlar almış. 

     Sipsi ustalarına göre bu çalgının yaşlı olması sesin daha iyi çıkmasına alametmiş. 

     Bugün TRT’nin müzik envanterine giren ve Sipsi ile melodileri oluşturulmuş binlerce eser mevcuttur. Devlet bir anlamda bu yöresel çalgının korunmasına katkı sağlamıştır. 

     Antalya’da bugün ise Sipsiler genel olarak turistlerin alacağı biçimde yapılmaya başlanmıştır. Bunun haricinde düğünlerde sipsi çalan ustalara özel sipsiler yapılabilmektedir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version