OKULLARDA SUNULAN REHBERLİK UYGULAMALARINDAN İŞLEVLERİNE GÖRE REHBERLİK ÇEŞİTLERİ

Seda ÇİLKIZ 3.5k Görüntüleme
2 Dk Okuma

    Rehberlik yardımcı olmak, yol göstermek demektir. Rehberlik kendini tanımaya, geliştirmeye ve çevre ile düzgün ilişkiler kurabilmeye olanak sağlamak için verilen yardımlardır. Rehberlik çeşitleri birçok yönden başlıklara ayrılmıştır. Bu başlıklardan birisi de işlevlerine göre rehberliktir. Uzmanlar bu konularda temel bir görüşe sahip değildirler. Bazı araştırmacılar rehberliği verildiği alana göre, bir diğer araştırmacı birey sayısına göre ayırmıştır. Bu yazıda işlevine göre rehberlik çeşitlerinden bahsedeceğiz.

    İşlevlerine göre rehberlik çeşitleri:

  1. Yöneltici Rehberlik: Kelime anlamını ifade eder. Yöneltmektir bu rehberliğin konusu. Bireylerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre gidebileceği okullara ( liselere, üniversitelere, vs. )  yöneltme işini yürütür. Meslek seçiminde çok yardımcı olur ve bireylerin doğru kararlar vermesine olanak sağlar.

  2. Uyum Sağlayıcı Rehberlik: Her okul, her sınıf yeni ortam demektir ve yeni ortam da alışmak, alışmaya çalışmak anlamına gelir. Uyum sağlayıcı rehberlik ortama uyuma, sosyalleşmeye yardımcı olur ve bireylerin herhangi bir bozukluk yaşamasını engeller.

  3. Ayarlayıcı Rehberlik: Ayarlayıcı rehberliğin alanı plan ve programlardır. Plan ve program yapılırken mevcut programlara ekleme ya da çıkarma yapılmasına yardımcı olurlar. En başından program oluşturulacaksa plan yapanlara yol gösterirler.

  4. Önleyici Rehberlik: Önleyici rehberlik alanında önemli olan konu bir problem ortaya çıkmadan önce onunla ilgili düzenlemeler yapmaktır. Sorun çıkacağı düşünülen konulara önlemler alınır ve bu sorunlar ortaya çıkmadan düzeltilmeye çalışılır.

  5. Geliştirici Rehberlik: Bu rehberlik alanı için en önemli nokta bireylerin gelişimidir. Bireyler her yönden olumlu şekilde gelişmeli ve yetişmeli görüşünü benimser ve savunur. Bu rehberlikte esas olan birey ve bireyin ihtiyaçlarıdır. Bu yönüyle insancıl yaklaşımı barındırdığı görülmektedir. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinden bu rehberlik verilirken yararlanılabilir ve bireylerin gelişimlerine katkı sağlanabilir.

  6. Tamamlayıcı Rehberlik: Okullarda öğretim için yapılan çalışmaları tamamlama amacını taşır. Etkinliklere eklemeler yaparak daha verimli hale gelmesini sağlar.


Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • Bu kadar fazla işlevi olan rehberlik hizmetini tek kişinin yapmasını bekleyen Milli Eğitim bence hiç biz rehberlik hizmeti veriyoruz çocuklarımıza demesin. Öğretmen ne yapsın, zaten kafası bir sürü evrağa gömülmüş durumda, onlarca çocuğun hangisiyle ilgilensin?

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version