OKUL YÖNETİMLERİNDE YER ALAN ÖĞRENCİ HİZMETLERİ

Seda ÇİLKIZ 8k Görüntüleme
4 Dk Okuma

 

1 –    ÖĞRENCİLERİN OKULA KAYDEDİLMESİ: Kayıt işlemlerinin kapsamı içindeki bir öğrencinin bir okula kayıt edilmesi ya da kabul edilmesi için gerekli durumlar bulunmaktadır… Okullarda öğrencilerin kayıt olmaları için belli bir zaman aralığı vardır ve bu eğitim yılı başlamadan önce yapılıp bitiriliyor. Bir çocuğun okula kayıt edilebilmesi için belli bir yaşta olması gerekmektedir. Önceleri ilköğretime başlayacak bir çocuk 7 yaşında olurdu; fakat şimdi değişen kanunla birlikte 66 aydan itibaren zorunlu hale getirilmiştir. Şöyle bir durumda mevcut 60 ve 66 ay arasında veliler isterlerse çocuklarını okula gönderebiliyorlar. Liselere kayıt içinde öğrencinin 19 yaşını geçmemesi gerekmektedir. Okula kayıt için gerekli belgeler bulunmaktadır ve bu belgeler okullarda farklılık göstermektedir. Okulun panosunda ya da varsa internet sitesinde gerekli evraklardan bahsedilir.

 

 

2 –    ÖĞRENCİLERİN OKULA DEVAMI: Öğrenciler okula devam ediyorlar mı, etmiyorlar mı? Bu durumun izlenmesi gerekmektedir ve bu izlemeler sonucunda olumsuz ya da kötü bir durum var ise bu durum ile ilgili çalışmalar yapılması gerekmektedir.

 

3 –    SINAVLAR VE SINIF GEÇME İLE İLGİLİ İŞLER: Bazı işlemler vardır. Öğrenciler aşağıdaki işlemlere tabii tutulabilirler:

  • Doğrudan sınıflarını geçebilirler.

  • Sınıf tekrarı olabilir.

  • Sınıf yükseltme durumunu da yapabilirler. Bir öğrenci bulunduğu sınıftaki öğrencilerden zihinsel beceri olarak yüksek ise sınıfı yükseltilebiliyor.

 

4 –    ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: Öğrenci davranışları okula devam edilen süre boyunca çeşitli şekillerde değerlendirilir. Bu değerlendirmelerden birisi ödüllendirmedir. Ödüllendirme ile teşekkür belgesi, takdir belgesi, onur belgesi, vs. verilmektedir.  Bir diğeri öğrencilerin gelişim düzeyleri değerlendirilir. Ötekisi ise olumsuz davranışlara yapılan uygulamalardır. Genel olarak uygulananlar:

  • Uyarma

  • Kınama

  • Okul değiştirmedir ( Lise dönemindeki öğrenciler tasdikname ile uzaklaştırılabiliyor ya da kısa süreli uzaklaştırılabiliyor. Lise öğrencileri örgün eğitimden atılabiliyorlar. ).

 

 

5 –    ÖĞRENCİ NAKİL İŞLERİ: Veliler herhangi bir neden ile çocuklarını başka okula göndermek isterler ve bu sürece nakil denir ve bazı işlemler gerekir. Öğrenci için nakil belgesi düzenlenir ve eski okuldan yeni okula gönderilir. Bu şekilde öğrenci yeni okula geçmiş olur. Nakil işlerinde öğrenci yeni okula hemen başlayabilir. Yazışmalar ise 1 hafta içinde gerçekleşir.

 

6 –    ÖĞRENİM BELGELERİNİN DÜZENLENMESİ: Okul yönetimi tarafından öğrenciler için gerekli belgeler düzenlenir. Bu belgeler; öğrenim belgesi, nakil belgesi, öğrenci karinesi, öğrenci gelişim raporu, tasdikname, diplomadır (ya da geçici mezuniyet belgesi).

 

7 –    ÖĞRENCİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE YÖNELİK İŞLER: Okul yönetiminin bir diğer görevidir. Sağlık taramaları için sağlık kuruluşları ile irtibata geçilir ve okullarda taramalar yapılır. Okul yönetimi öğrencilerin hayatlarına zarar verecek durumlara karşı okulda güvenlik önlemleri alırlar, düzenlemeler yaparlar.

 

8 –     ÖĞRENCİLERİN NÖBET HİZMETLERİ: Bir okula gidince öğrencilerin nöbet tuttuğu görülecek bir durumdur. Nöbet birçok yerde olabilir, mesela okul kapısında ya da okul girişinde. Nöbetin öğrencilere veriliş amacının sorumluluk duygusuna katkı sağlamak olduğu bilinmektedir.

 

9 –    ASKERLİK İŞLEMLERİ: Askerlik için gerekli bilgilendirmeler okul tarafından yapılır. Okulda okuyan bir öğrenci askerlik yapma yaşına ulaşmışsa ve okulu devam ediyorsa askerliği ertelenir.

 

10 –   KİMLİK VE PASO DÜZENLEME: Otobüs, müze ve başka kurumlardan öğrenciler için yapılan indirimlerden faydalanılabilmesi için öğrencilere sunula hizmettir. Okullarda paso ve kimlik ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yapılır.

 

11 –   KREDİ ve BURS İŞLEMLERİ: Okullar öğrencilerine burslar ile ilgili bilgi verirler. Bazı kuruluşlar öğrencilere burs imkanı sağlar ve bu imkanları, başvuru şartlarını okullar araştırarak öğrencilere iletir.

Bu İçeriği Paylaşın
3 Yorum
  • İdareci olma yaklaşımı sadece yapılacak işlerle ilgili olmuyor. Yazınızda oldukça iyi bir şekilde yapılacak işleri açıklamışsınız ancak maalesef ülkemizde her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı personel yönetimi konusuna önem verse de maalesef nitelikli öğretmen/idareci okullarda oldukça az.

  • "tasdikname" Ne çok korkulurdu eskilerde bu sözcükten. öğretmenler gelir veririm tasdiknameni eline diye tehdit ederlerdi disiplin suçlarında falan. Şimdi attırırım seni hoca bu okuldan diyen birçok öğrenci veya veli var maalesef.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version