YETİŞKİNLERDE EĞİTİM

Cihan KESEN 2.7k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Toplum içerisinde birey her zaman eğitimle karşı karşıyadır. Özellikle teknolojik gelişmelerin artması ile beraber eğitilme ihtiyacı da artar. Eğitim sürecinin doğum anından itibaren başladığını öne süren uzmanların ilettikleri bilgilere göre bilgi beynin hangi yaşta olduğuna bakmadan rahatlıkla öğrenmeye dönüşebilir. Son zamanlarda gündem de olan yetişkin eğitim problemleri nedeni ile zorunlu eğitim 12 seneye çıkarılmak isteniyor. 4+4+4 sisteminin uygulanmak istendiği eğitim acaba yetişkin eğitimini çözebilecek formül müdür?  

     Aslında uzmanların kaynaklarından aldığımız bilgilere göre gündem de olan zorunlu eğitim süresi yetişkin problemlerine çözüm değildir. Eğitimin iş, aile ve arkadaş gibi sosyal ortamlarda devam ettiğini düşünürsek yaşça yetişkin sıfatına erişmiş kişilerin eğitim süreçleri odaklanmaya bağlı olarak düşer. Yetişkin bir bireyin beyninde birçok bilgi bulunur. Bu bilgiler yeni bilgileri öğrenirken yardımcı olabileceği gibi tam tersi bir bilgi için ise kabul edilemez olabilir. Eğitim sürecinde gündem yaratabilecek araştırmalar sonucunda yetişkin bireyin yeni bir bilgiyi öğrenmeye dönüştürebilme süresinin, bir çocuğun dönüştürme süresinden 1.5 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmış. Araştırmalarda çıkan bir diğer sonuç ise yetişkin olarak nitelendirilen bireylerin öğrenilen bilgiyi uzun süre sindirebilme sorunu bulunduğudur.

     Eğitilmeye elverişli bir beyin ile daha önceden çeşitli eğitimleri almış bir beyin arasında büyük fark olduğu daha önce eğitimleri almış bireyin eğitiminin bireyin kabul edeceği sürede öğrenime geçeceği belirtilmektedir. Bu yazımıza örnek vermek gerekirse yeğeniniz veya babanıza bilgisayar öğretmek istediğinizde yetişkin ve daha önce bilgi almış beyne sahip olan babanız 1.5 kat daha fazla zamana ihtiyaç duyacaktır. Burada istek ve ilgi alanları da oldukça etkilidir. Yakın zamanda çıkan interaktif eğitimlerin bu öğrenmeye ne kadar yardımcı olabileceği merak ediliyor.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • yetişkinler beyinlerini eğitim yolunda işletmeye ara verdilerse eğer geriye dönmeleri gerçekten zor oluyor, öğrenme iki katı zorlaşabiliyor kişi için, ama sürekliliği sağlarsanız eskisi kadar hızlı bir şekilde öğrenmeye başlayabilmeniz mümkün

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version