Veliler eğitim yaşamında her zaman vardır ve var olmaya devam edeceklerdir. Bu durumun sonucu olarak velilerle iletişim halinde bulunmak gerekir. Veliler ile iletişim kurma yollarından kısa kısa bahsedelim.
- Tanışma Mektubu: Öğretmen ve aile iletişimi için ilk adım diyebiliriz tanışma mektubuna. Okul başladığı zaman ailelere tanışmak amaçlı gönderilmesi gerekmektedir. Bunun gerekliliği olumlu iletişimi başlatmasından ve öğretmen – veli ilişkisini geliştirmesinden dolayıdır.
- Görüşme: Öğretmen ve veli ilişkisinin yüz yüze gerçekleşmesidir. Bu iletişim yolu en güçlü olan yoldur ve veliden öğrenci ile ilgili en gerekli bilgiler bu şekilde alınabilir.
- Üçlü Görüşme: Bu iletişim çeşidinde öğretmen, öğrenci ve veli vardır. Bu görüşmenin en büyük yararları arasında öğretmen, veli ve öğrenci arasındaki bağı güçlendirmesi yer almaktadır. Dayanışma ve güven durumu oluşur.
- Telefon, Faks, E-Posta, İnternet: İletişim için telefon, faks, e-posta ve internet kullanılabilmektedir. Bu yollar genellikle acil durumlarda kullanılır. Veliyi okula çağırmak gerektiğinde, davet durumlarında toplu iletişim araçlarını kullanmak oldukça sağlıklıdır.
- Yazışma: Yazışma da mektup kategorisine girmektedir. Öğrencinin durumu ile ilgili bilgiler verir veliye. Örneğin; gezi için izin isterken kullanılır.
- Karşılıklı Ziyaretler: Öğretmen ve velinin karşılıklı olarak ziyareti demektir. Veliler okula ziyarete gelir ve öğretmen ile görüşür. Öğretmen ise veliyi evinde ya da velinin işyerinde ziyarete gidebilir. Böylelikle ilişkiler güçlendirilir. Veliyi ve öğrenciyi kendi yaşam alanı içinde görmek onun kişiliği, becerileri, vs. hakkında bilgi verir ve bu durum öğretmenin öğrenciye yaklaşımını kolaylaştırabilir.
- Veli toplantıları: Veli toplantıları; öğretmen, veli ve öğrenci etkileşimini güçlendirecek ortamlardan birisidir. veli toplantılarında birçok konu ele alınır. Örneğin; öğrencilerin meslek seçimlerini kolaylaştırıcı bilgilendirmeler, okulun içindeki veya dışındaki sorunlar, genel sağlık eğitimi, vb. konular olabilir.
artık bazı velilerle iletişim kurmak mümkün olmayabiliyor, çünkü veli öğretmene saygı duymuyor, ufak bir durumda bile çocuğunun sözüyle öğretmenin kapısına dayanıyor. öyle olunca da haliyle çocuk da bunu suistimal edip öğretmene saygı duymuyor ve veliyi istediği gibi kullanabiliyor
anaokulu öğretmeniyim, geçenlerde bir veli o gün derste yaptığımız konuşmanın oğluna çok iyi geldiğini söyledi ve teşekkür etmek için aradım dedi, bir dk kadar cevap bile veremedim veliye, o kadar alışığım ki sürekli eleştiriye kimse teşekkür etmiyor öğretmene artık çünkü, kendime geldiğimde ben daha çok teşekkür ettim ona