Aile denilince akla, toplumun en küçük yapısı gelmektedir. Toplumun yapısında büyük bir rol oynayan ailenin eğitimindeki önemi de yadsınamaz boyuttadır. Küçük yaşta başlayan eğitim öncelikle aileden gelmektedir. Kişi, ilk toplumsal davranış öğelerinin aileden öğrenir ve topluma hazır hale gelerek eğitime başlar.
Kişiliğin temellerinin atıldığı iki unsurdan en önemlisi olan aile, bireyin okuldaki ve toplumdaki davranışlarının, kişisel gelişiminin, özgüvenin ve özerklik gelişiminin hem başlangıç noktası hem de devam ettiricisi olarak kabul edilmektedir. Duruma bu açıdan bakıldığında ise, bireyin kişiliğinin gelişmesi ve eğitimi öncelikle ailede başlamaktadır. Bu da ailenin eğitimdeki önemini açıklar konumdadır. Bireyin çocukluk çağında aldığı eğimin beşte dördü ailede iken beşte biri okulda aldığı eğitimdir.
Ebeveynler, çocukluk çağında bireyin sadece sağlıklı beslenme ve yeteri kadar giyinmesinin yanı sıra onun psikolojisini de düşünmelilerdir. Aile içindeki sorumlulukları, toplum içinde yaptıkları davranışlar, aile bireyleriyle olan ilişkileri bireyin psikolojik açıdan sağlıklı yetiştirilmesi açısından önemlidir. Toplum yapısına göre değişen durumlarda ise durum değişmemelidir. Ekonomik açıdan yetersiz olduğunu düşünen aile, bireyin bunu bir engel değil aksine daha iyi bir unsur olan tetikleyici olarak göstermelidir. Bireye yapılan bir sınıf dayatması olur ise, birey kendini yalnızlığa iterek toplumdan soyutlanmaya çalışır.
Gelir düzeyi yüksek bir kesimin eğitime verdiği önemi ancak orta ve ya alt düzeyde verirse toplumda yer alan eğitim düzeyi üst katlara çıkar. Bireyin meslek seçiminde de böyle bir kesim ayrımı görülmektedir. Üst kesim aileler, genellikle bireyin aile mesleklerini yapmaları konusunda yöneltirler. Birey, bir nevi hanedan usülü gibi aile mesleğini bir sonraki kuşağa taşımaktadır. Alt kesimde ise tam tersi genellikle rastgele seçilmektedir. Maddi kazancı göz önünde bulundurarak, bireyi bir an önce meslek sahibi olmaya itmektedirler. Bu konuda en çok çabayı orta kesim göstermektedir. Eğitim için bireyi hazırlama, eğitim için belli bir ortam hazırlama, eğitime karşı olan tutumları birçok kesime takdir edilecek seviyededir.
Bununla beraber bireyin başarısızlığından en çok etkilenen kesimde yine orta kesimdir. Verdikleri çabalarının karşılığını bireyden beklemektedirler. Alt kesimde durum, birey başarı gösterdikçe övünme yoludur. Birey başarısız olunca sıkıştırılmamaktadır. Üst kesim ise daha çok bireyle ilgilenmemektedir.