Tüm masalların genel özellikleri vardır. bu yazımızda yer alan özellikler geleneksel masalların içerdikleridir. Bu özellikleri aşağıda sıralamaya çalışalım:
- Masallar anonim olarak bilinir. Anonim demek yazarının belli olmaması demektir. Anonim eserler nesilden nesle aktarılırlar ve bu şekilde şekil alırlar. Yazarının kim olduğu ya da masalların ilk şekli nedir? kimse tarafından bilinmez. Yaşadığı topluma mal olmuştur.
- Masalların olay örgüsü olağanüstüdür. Masallar dinlediyseniz hep var olan, yaşanan olayların olağanüstü olduğunu görürsünüz. Bazen kahramanlar olağanüstü olur. Örneğin; develer, cüceler, vs. Bazen yaşanan olaylar olağanüstü olur. Örneğin; havada halıyla uçan çocuk, elindeki süpürgesi insan olan adamın yaşadıkları, vs.
- Masallar ders içerir. Masalların anlatılış amacında ders vardır. her masal oluşturulurken nasıl bir ders verilmeli ya da neyi iyileştirmeye yönelik olarak düşünülür. Anonim eserler belki de bu şekilde değiştiriliyordur, hangi toplumun neye ihtiyacı var ise masalı o şekle büründürüyordur.
- Masallarda bulunan tipler benzer özellik gösterir, yani bilindik tipler masala konu olur. Klişe tipler diyebiliriz bunlara. Örneğin; bir iyi adam ve bir kötü adam var olur masallarda ya da ak sakallı bir dede vardır. Bunun yanında masallardaki durumlarda iyi insanlar kazanır. mutlu son ile bitmesi gerekir ve her zaman da öyle olur.
- Masallar dünyanın ne olduğunu tanıtır. Ele alınan konular günlük yaşamı yansıtır. Kahramanlar geçimlerini nasıl sağlar ya da hayat nasıl yaşanılır? bunlar konu olarak ele alınır.
- Masallar insan ilişkilerini yansıtır. Kahramanlar vardır ve haliyle insan ilişkileri vardır. bu şekilde masallar sayesinde çocuklara toplumsal ilişkilerin nasıl gelişeceği verilmeye çalışılır.
- Masallarda şiddete yer verilir; çünkü masalın amacı yaşanılan ortamda nelerin olabileceğinden bahsetmektir. Eğer konu yaşamdan alınıyorsa ve olay bu şekilde gerçekleşiyorsa kötülükler ve şiddet de var olmak zorundadır.