Masallar, hepimizin çocukluğunun büyük bölümünü oluşturan bazen acayip, bazen olağanüstü, bazen aile gibi, bazen sıcacık ve bazen de korkutucu… Birçoğumuzun çocukluğu masallar dinleyerek geçti. Annemizden belki de defalarca aynı masalı dinledik; fakat hiç usanmadık. Annemizin usandığı bazı zamanlarda besbelliydi. Çocuktuk ve hiç usanır mıydık bize mutluluk veren o acayip şeyleri dinlemekten. Aslında aynı masal anlatılırdı; fakat kafamızda her defasında onu farklı şekilde süslerdik. Bir gün babamız olurdu kahraman, diğer gün annemiz ve başka bir gün de bize çikolata veren marketteki amca. Anlatan kişi masalda en ufak oynama yapsa bunu bilir ve düzeltirdik belki de. Düzeltirdik sonra da hadi baştan derdik biraz arsızca. Annelerimiz uyumak isterdi, bunu bilirdik; fakat o kadar saf bir bencillik yaşardık ki bilerekten de olsa ve onun için üzülsek bile kendi isteğimizden o an için vazgeçmezdik. Bu vazgeçmeyiş bizim bir parçamızdı ve hiç bitmemesini isterdim; fakat büyümek bu olsa gerek. Bitti ve belki de hiç gelmeyecek. Şimdi çocuklarımıza masallar anlatırken tatlı bir tebessüm düşüyor dudaklarımıza. Biliyoruz bugün onlarda çok zevk alıyor ve vazgeçmeden istiyor; fakat yarın onlarda bu vazgeçmeyişlerinden vazgeçecekler.
Bu yazıyı yazarken masal türlerini konu almaktı niyetim; fakat böyle bir giriş yapmış olduk. Şimdi masal türlerinden bahsedelim. Masal türleri genel anlamda 2 ‘ye ayrılır.
- Geleneksel Masallar: Geleneksel masallar kaynağı belli olmayan masallardır, yani kimin tarafından oluşturulduğu bilinmez. Anonim eserlerdir. Tam olarak zamanı da belli değildir. Dilden dile aktarılmışlardır da diyebiliriz geleneksel masallara.
- Çağdaş Masallar: Çağdaş masalların yazarları bellidir ve doğal olarak yazıldığı zamanlarda bellidir. Genellikle konularının güncel konular olması dikkat çekmektedir ve bu şekilde olmasının en büyük faydası günümüz çocuklarına daha yakın olmasıdır. Nesiller değiştiği için nesillere anlatılan masallarda da değişiklik yapılması gerekmektedir. Bunun için de çağdaş masallar ortaya çıkmıştır. Masallarda öğretici olma unsuru vardır ve bu çağdaş masalda da geleneksel masalda da geçerlidir.
Masallarla büyüdüğümüz için sanırım Yeşilçam'ın anlattıklarını o kadar çok sevdik bir zamanlar, hala bile tekrar tekrar izleyebiliyoruz o masal tadındaki filmleri
hiç unutmadım o masal dünyasının saflığını, aydınlığını… kimi zaman prenses olduk kimi zaman kül kedisi, kimi zaman cadılarla uğraştık kimi zaman kurtlarla… Ama her zaman kazanan biz olduk ve hayatta da hep öyle olacak zannettik, iyi olursan kazanırsın:(((
yazılarınızı başından bu yana takip ediyorum benim için masal ve edebi türler içerisinde sanki ayrı bir tür özelliği taşıyor. tek başına şiir gibi tek başına ayrı bir masal gibi aydınlatıyor yazılarınız. kaleminize zihninize sağlık…