Meslekler arasında her zaman ilgi gören bir meslektir öğretmenlik. Öğretmenlik, kutsal bir meslektir gibi cümlelerle tanımlanmaktadır. ''Öğretmenlik en kutsal mesleklerdendir.'' sözü ne kadar değerli bir meslek olduğunu göstermektir. Neden mi? Çünkü öğretmenliğin malzemesi insandır. Malzemesi insansa eğer bu çok büyük bir yükümlülüktür. Bunu şu şekilde bir karşılaştırma ile açıklayalım. Öğretmen öğrenci yetiştirir, öğrenci büyür ve evlenir. Aile sahibi olur. Daha sonra evlat yetiştirir. Aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Bu yapı taşı genişler ve o bireyler büyür, birliktelikler olur. Onların da aileleri olur ve yavaş yavaş toplum oluşur. Bu bir zincir şeklinde gerçekleşir. Bir bireyin iyi yetiştirilmesi diğer bir bireyin iyi olmasına yardımcı olur. Marangoz olduğunuzu düşününüz ve bir masa yaptınız. Eğrilik var diyelim ya da sağlam yapmadınız onu satın alan kişi kullanır ya eğriliği yüzünden geri getirir ya da kullanır bu eksikliği fark etmeden. Kullandıktan sonra biraz sıkılınca ya da biraz eskiyince değiştirir bu masayı. İşte insan yetiştirmenin önemi buradan gelir. İyi bir birey yetişmeyince bunu değiştireyim yenisini alayım diyebilme hakkına sahip değilsiniz. Bunun içinde çok özen gösterilmesi gerekir öğretmenlik mesleğinin yapılabilmesi için. Evet meslekler para kazanmak, yaşamı idame ettirmek için edinilir; fakat bir mesleği alabilecek ya da kaldırabilecek yeterliliğe sahip olmak gerekmektedir. Yani sadece para için yapılmaması gereken işler vardır ve bunlardan bir tanesi de öğretmenliktir.
Bir öğretmende bulunması gereken belli başlı özellikler:
- Öğretmenin öncelikle sahip olması gereken özellik insan ve çocuk sevgisidir. Çocuk psikolojisini de bilmelidir; çünkü sadece sevgi yetmeyebilir.
- Örnek bir insan olmalı öğretmen. Gerek kendi hayatıyla, gerekse kendi kişiliğiyle iyi bir birey kategorisine girebilmelidir. Örneğin; sorumluluk alabilmeli ve aldığı sorumluluğu yerine getirebilmelidir.
- Farklılıklara açık olabilmelidir.
- Etkili olmalı ve eğitime önem vermelidir. Öğretmenin tek amacı öğretim olmamalıdır. Eğitim öğretim kavramından önce gelmelidir.
- Sosyal olmalıdır, araştırmacı yapıda olmalıdır. Bilgili olduğu fark edilecek şekilde olmalıdır.
- Öğretmen birçok duruma uyum sağlayabilmelidir. Öğretmen – veli ilişkisi, öğretmen – öğrenci ilişkisi, öğretmen – yönetim ilişkisini gerektiği şekilde sağlayabilmelidir.
- Önyargısız olmalı, herkesin kendini ifade etmesine destek olmalı ve tüm bireylerin eşit olduğunu bilmeli ve bu yönde hareket etmelidir. Adalet kavramının ne olduğunu iyi bilmelidir.
- Sadece okul içinde değil okul dışında da öğrencileri ile ilişki kurmalı ve yardımcı olmalıdır.
- Sabırlı olmalıdır, bu çok önemlidir. Sevimli, tatlı sözlü olmalıdır.
- İyi bir yönetici olmalıdır. Sınıf yönetimini bilmelidir.
- Okulu farklı yaşam alanı olarak görmelidir. Sınıfa girdiğinde kendi yaşadığı sorunlardan, sıkıntılardan arınmış olmalıdır.
Valla çok doğru, çok güzel bir yazı yazmışsınız ama uygulanabilirliği yok, bizde bir öğretmende olması gereken tek özellik; tabir-i caizse yıllarca okuyup eşek gibi çalışıp KPSS'den uçuk puanlar almaktır.