Deneme sınavları gerçek sınava hazırlıktır. En önemli özelliği hayatınızı değiştirecek bir sınav için strateji geliştirebilme yoludur. Hayatta ihtiyacınız olan her konuda tecrübe sahibi olmak gerekmektedir. Önemli bir sınava girecekseniz tecrübe konusu çok büyük önem arz eder.
Deneme sınavına neden girilmeli, bu kadar önemli mi? sorusuna cevap arayalım.
Evet, deneme sınavına girilmeli ve bu sınav çok önemli; çünkü en geniş anlatımla deneyim kazanmakla beraber, stratejiler oluşturabilir ve eksikliklerinizi görebilirsiniz. Konu çalışırken konunun arkasından soru çözersiniz. Belki çok iyi anlamamışsınızdır konuyu bunu fark etmeye bilirsiniz. İşte bu eksikliği kapatma yolu deneme sınavından geçer.
DENEME SINAVINDA NELER YAPILMALIDIR?
- Deneme sınavına girmeden önce kendinizi motive edin ve sorulardan korkmayarak girin.
- Tüm soruları mutlaka okuyun. Asla yapamam diye düşünerek soruyu okumadan geçmek olayını yapmayın. Belki bakınca cevabı görülebiliyordur, yani o kadar kolay bir sorudur.
- Soruları dikkatli okuyun ve tamamını okuyun A seçeneği doğru gibi diyerek B, C, D, ve E seçeneğini es geçmeyin.
- En çok yapılan hatalardan birisi soru köküne dikkat etmemektir. Soru köküne dikkat ederek birçok yönden kazanç sağlayabilirsiniz. Altı çizili olan kelimelere dikkat ediniz ‘’değildir, olamaz, olabilir, vs.’’.
- Paragraf ya da uzun bir soru ile karşı karşıya kaldıysanız, soruyu okumadan paragrafı okumayın ne istediğini bilin sorunun. Bu size zaman kazandırır.
- Kendinize bir yol belirleyin. Hangi dersten başlamak istiyorsanız ondan başlayın. Türkçe önce çözülmeli ya da tarih hemen bitsin de gibi düşünmeyin.
- Turlama tekniği var ve bu teknikle işiniz biraz daha kolaylaşacaktır, zaman kaybınız azalacaktır. Bu teknik 3 turdan oluşmaktadır.
- Tur: En kolayları, zorlanmayacaklarınızı çözün.
- Tur: Çözebileceğiniz; fakat üzerinde çalışmanız biraz vakit alacak soruları çözün.
- Tur: Gerçekten uğraşmam gerek dediğiniz soruları çözün.
Deneme sınavlarının ne kadar gerekli olduğu tartışılmaz bir gerçek bence. Öz-De-Bir adlı ülke çapında yapılan bir denemeye girmiştim ben ve ÖSS'de aldığım puanın sadece 1 eksiğini almıştım. Bu yüzden sınava hazırlık sürecinin hangi noktasında olduğumuzu anlamanın en iyi yolu bence denemeler.
Denemeler faydalı olduğu kadar riskli de olabiliyor öğrenciler için. Çok dikkat etmek lazım, sadece iyi yayınların kaliteli testlerinden oluşan sorularını çözmek lazım. Yoksa öğrenciyi sınavda büyük bir hayal kırıklığı bekliyor olabilir.
Kesinlikle kaliteli yayınlar kullanılmalıdır. Deneme sınavının ne olduğu da anlatılmalıdır; çünkü bireylerde umutsuzluğa yol açabiliyor. Denemede başarısız olan ve çalışmayı bırakan öğrenciler biliyor ve görüyorum.
Kesinlikle kaliteli yayınlar kullanılmalıdır. Deneme sınavının ne olduğu da anlatılmalıdır; çünkü bireylerde umutsuzluğa yol açabiliyor. Denemede başarısız olan ve çalışmayı bırakan öğrenciler biliyor ve görüyorum.