DÜZENLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Mehmet Sabri CİHAN 7k Görüntüleme
3 Dk Okuma

    Günümüzde orta öğretim ve lise öğrencilerinde sıkça rastladığımız bir sorun olan düzenli ders çalışmak öğrenciler için gerçekten kabus gibidir. Okullarda bu durumun önüne geçmek için rehberlik sistemleri, dershaneler, etütler ile ders çalışmaya sevk edilmeye çalışılsa da öğrenci psikolojisi tam olarak bilinmediğinden bu durumun önüne geçememişlerdir. Bu durumdan dolayı da öğrencinin eğitiminde büyük sorunlar gerçekleşmektedir. Peki bu sorunun önüne nasıl geçebiliriz? Bu sorunun önüne geçmek için ilk önce öğrencinin eğitim psikolojisine göre özel bir program hazırlanmalıdır. Bu programı hazırlamak için yapmanız gereken öğrencinin nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu öğrenmektir. Eğer ki öğrenci çabuk sıkılan ve derslere karşı ilgisiz ise bu durumda onun için eğlenceli bir çalışma programı yapabilirsiniz.

     Bu programda kişi çabuk sıkılan bir kişi olduğundan kişinin en verimli bir şekilde ders çalışabileceği saat dilimleri belirlenmelidir ve kişi bu saat dilimleri içersinde 25 – 40 dakika arasında ders çalışmalıdır. Çalışma dilimi kısa olduğundan hem kişiyi sıkmayacak hem de daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Kısa zamanda dersleri üzerinden daha başarılı bir performans sağlayacaktır. Bu başarıyı sağladıktan sonra aileye de büyük görevler düşmektedir. Çocuklarının bu başarısını ödüllendirmeli ve onun hevesini arttıracak sözler söyleyerek ders çalışmaya daha da motive etmelidirler. Fakat bu çalışma yöntemi ile okulda başarılı bir öğrenci seviyesine gelinebilir fakat bir lise öğrencisi için bu kadarı yeterli değildir. Aynı zamanda karşılarında olan YGS ve LYS sınavlarına da çok sıkı bir şekilde hazırlanmaları gerekir. Bu yüzden de onlar için program biraz daha sıkı olacaktır. Fakat kendileri için çok uygun bir ders çalışma yöntemi bulunmaktadır. Bu çalışma yöntemi düzenlilik isteyen ve kişinin günde 1 saatten fazla zamanını almayacak bir çalışma yöntemidir. Bu çalışma yönteminde amaç hem konu tekrarı yapmak, hem de test çözmektir.

    Öncelikle bir ders programı hazırlanmalı ve her gün için ders çalışmaya 1 saat ayrılmalıdır. Daha sonra her gün için yarım saat gün içersinde işlenen konuların tekrarına, diğer yarım saati ise test çözmeye ayrımalısınız. Eğer ki test çözerken çabuk sıkılıyor ve zor bir soru ile karşılaşınca hemen test çözmeyi bırakan bir kişi iseniz test çözme alışkanlığını kazanmak için çok güzel bir yöntemimiz daha vardır. Bu yöntem, her konudan günde sadece 10 tane soru çözmektir. 10 tane soru hiçbir öğrenciyi korkutacak veya zorlayacak bir miktar değildir. Düşünmek gerekirse 5 konuda günde 10'ar tane soru çözüldüğünde günlük 50 soru çözülmüş olacaktır. Bu miktar ayda toplam  düşünüldüğünde 1500 tane soru etmektedir. 1500 soru ise gerçekten çok ciddi bir miktar olup sizin başarınızı son derece arttıracak ve test çözme alışkanlığını kazandırabilecektir. Bu yüzden günde sadece 10 soru çözerek ilk olarak test çözme alışkanlığı edinin ve düzenli çalışma prensiplerinizi oluşturun. Daha sonra bu miktarı yavaş yavaş arttırın. Bir zaman sonra hem başarılı olacak hem de ders çalışmayı bir alışkanlık haline getirerek, ders çalışmayı daha çok seveceksiniz. 

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version