EĞİTİMİN TEMEL İŞLEVLERİ

Seda ÇİLKIZ 10.8k Görüntüleme
1 Dk Okuma

     Eğitim ile bireylerde olumlu yönde değişimler meydana getirilmeye çalışılır. Eğitimin temel işlevleri vardır ve her işlev bireye olumlu yönde değişimler sağlama şansı verir.


    Eğitim işlevleri:

  • EĞİTİMİN BİREYSEL İŞLEVİ: Eğitimin bu işlevi ile bireyi birey yapmak hedeflenmiştir. Yani bir bireyin her alanda gelişimi ( örneğin; bilişsel, psiko – motor, vs. ), meslek sahibi olması, kendine yetebilecek bir birey haline gelebilmesi eğitimin bireysel işlevinin içine girmektedir.

  • EĞİTİMİN TOPLUMSAL İŞLEVİ: Eğitim bir aktarımdır ve aktarım özelliği ile toplumsal alanda büyük yarar sağlamaktadır. Toplumun gelişimi, nesillerin toplumla ilgili özellikleri öğrenmesi eğitimin bu işlevi doğrultusunda gerçekleşir.

  • EĞİTİMİN EKONOMİK İŞLEVİ: Eğitim neden alınır ve niçin eğitim almaya devam ederiz? Meslek vs. sahibi olabilmek için mesela. İşte eğitimin bir işlevi de yaşadığımız coğrafyada hayatımızı sürdürmemizi sağlayacak insanların yetişmesini sağlamaktır. Bu insanlar iş hayatına atılıp, çalışıp ekonomiyi hayatta tutarlar.

  • EĞİTİMİN SİYASAL İŞLEVİ: Siyasal işlev denildiğinde akla demokrasi, siyaset, vs. gibi kavramlar gelmektedir. Bir bireyin siyasal alanda gelişimi de eğitim sayesinde olur. Eğer bilgili vatandaş olabiliyorsak ve bu kavramın ne olduğunun farkında isek bu da eğitim doğrultusunda oluşur.

  • EĞİTİMİN GİZİL İŞLEVİ: Eğitimin yukarıdaki işlevleri haricinde bir de gizil işlevi vardır. Bu işleve en bilindik örneği verelim. Eş bulmak, eş seçmek, sosyalleşmek, vs.  

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version