‘’ Eğitim nedir? ‘’ Bu sorunun o kadar çok tanımı var ki. Birçok kuramcı, bilim insanı farklı farklı yorumlar getirmişlerdir ve eğitimin ne olduğunu açıklamaya çalışmışlardır. Eğitimin tanımı farklılaşıyor; fakat özünde bahsettiği belli konular vardır. Özellikle KPSS’ye hazırlanırken bu tanımların farklı versiyonlarını görürüz. Bu yazımızda eğitim denildiğinde akla gelen bütün tanımların ortak noktaları hakkında fikir yürütmeye çalışalım.
Eğitim:
- Bir bireyin yaşadıkları sonucunda oluşur, yani yaşantı yoluyla oluşur. Yaşantılar oldukça yeni bilgiler öğreniriz ve hayatımıza farklılıklar katmış oluruz. Yaşantı eşittir etkileşim diyebilir ve etkileşim de hayata yenilikler katmaya yardımcı kavramdır.
- Kasıt vardır. eğitimde belli bir amaç vardır ve bu amaca yönelmek, ulaşmak çabası mevcuttur.
- Bütün plan program kitaplarda amaç ve kazanımları görürüz. İşte bu amaç ve kazanımlar eğitimin hedefler bütünü olduğunu gösterir.
- Eğitim sonucunda eğitime katılan kişilerde davranış değişikliği oluşur. Eğitim bireylerde meydana gelen davranış değişikliklerini olumlu yönde düzenlemeye yardımcı olmaya çalışır.
- Eğitim bir süreçtir. Doğumdan ölüme kadar belli bir eğitimin içindeyiz ve yaşam boyu bu eğitim sürer.