Öğrenme türlerinden birisi de sosyal öğrenmedir. Sosyal öğrenme savunucularından birisi Bandura’dır. Sosyal öğrenme gerçekleşirken bireyler çeşitli süreçlerden geçerler. Bir bireyin sosyal öğrenmesi karşısında bulunan modeli izlemesi ve onun yaptıklarını kendine göre özümsemesi şeklinde gerçekleşir. Sosyal öğrenme süreçlerini aşağıya sıralayalım.
- DİKKAT SÜRECİ: Sosyal öğrenme gerçekleşirken olması gereken ilk durum dikkattir. Bireyin dikkatini çeken bir olay sonucunda sosyal öğrenme süreci başlar. Model olarak aldığımız insanın bizi cezbeden bir yönü olmalıdır ve bu sayede öğrenme başlar.
- HATIRDA TUTMA SÜRECİ: Dikkat sürecinden sonra hatırda tutma süreci gelir. Bir birey dikkat ettiği model davranışı kafasında tutar. Bunun ne gibi sonuçlar doğuracağını ve kendisine uygun halini geliştirmeye çalışır.
- DAVRANIŞI MEYDANA GETİRME SÜRECİ: Bu süreçte davranış sergilenir. Davranışın sergilenmesi konusunda önemli olan bireyin kendi yeterliliğidir. Birey gözlemlemiş olduğu davranışı yapabilecek kapasiteye sahip mi? Kendi yeterliği var mı? Bu gibi sorular bu süreçte ortaya çıkar.
- GÜDÜLENME SÜRECİ: Bu süreç modelden alınan özelliğin benimsenmesi ve aktarımın tamamlandığı süreçtir. Güdülenme olur ise davranış da sergilenir.