Her dersin kendisine göre ilkeleri bulunmaktadır ve rehberliğin de ilkeleri vardır. Bu ilkeleri aşağıya sıralayalım ve neden var olduklarını yazalım.
- Rehberlik demokratik ve hümanisttir (insancıl). Rehberlik kime yapılıyor? Öğrencilere, insanlara yapılıyor. İnsanın yer aldığı bir durumda hümanistlikten ve demokratiklikten söz edilmelidir.
- Rehberlikte gönüllü olmak esastır. Rehberlik yaparken bir bireyi karşınıza zorla oturtarak ona rehberlik yaptırmanız doğru değildir. Bir bireyin gönüllü olması durumunda rehberlik hizmeti sunulmalıdır.
- Rehberlik öğrenci merkezlidir. Günümüzde eğitimin her alanında öğrenci merkezli yaklaşım benimseniyor ve bu rehberlik içinde geçerlidir. Çalışmalar öğrenci için ve öğrenci merkeze alınarak planlanır, yapılır.
- Rehberlikte işbirliği vardır. Rehberlik hizmetinde herkes işbirliği içinde hareket eder. Okul müdürü, rehber öğretmen, branş öğretmenleri, aile ve öğrenci bunlar arasındadır.
- Rehberlikte hizmet verilecek öğrenciyi her yönü ile tanımak gerekmektedir. Öğrencinin her yönü ile tanınması ona sunulacak hizmetin ne şekilde olması gerektiğine dair bilgi verir ve doğru yaklaşımı sağlar.
- Rehberlikte gizlilik esastır. Öğrenci ile yapılan görüşme sırasında görüşülenler gizli tutulmalı ve bu ilke ihlal edilmemelidir.
- Rehberlik bütün öğrencilere sunulur, yani sadece bir öğrenci ya da birkaç öğrenci için değildir. Sorunu olan bir öğrenci gidiyor diye sadece sorunu öğrenciler gider durumunun oluşmamasına özen gösterilmelidir.
- Bir okulda verilen rehberlik hizmeti başka bir okul için geçerli olmayabilir. Her okula özgü rehberlik hizmeti yürütülebilir; çünkü her okulun ihtiyacı farklıdır.
- Rehberlik farklı bir olay olarak düşünülmemelidir, yani eğitim ile birleştirilmelidir ve birbirinin tamamlayıcısı olarak görülmelidir.
- Rehberlik alan bir öğrenciye ‘’Şunu yap ya da bunu yap, bu şekilde bir karar vermelisin.‘’ denilmemelidir. Karar vermesine yardımcı olmak gerekmektedir.
- Rehberlikte süreklilik olmalıdır. Birkaç gün rehberlik yapıp sonra bırakmak doğru değildir.
- Bireyler kalıtım ve çevre etkisi ile farklılaşırlar. Her birey kendine özgüdür ve bunun sonucu olarak sunulan rehberlik farklılıklara saygıyı gözetmelidir.
- Öğrencilerin nelere ihtiyacı var ise rehberlik de bu şekilde sunulmalıdır. Tıpkı her okulda farklılaştığı gibi düşünebiliriz bu ilkeyi.
- Rehberliğin veriliş amaçlarından birisi bireyin kendisini tanıması, bir diğeri bireyin çevresini tanımasıdır. Çevresi ile etkileşime girmesini sağlayıcı olmalıdır. Buradan yola çıkarak rehberlik bireye ve topluma karşı sorumluluktur diyebiliriz.
- Rehberlikte özerklik vardır. Bunu klasik bir söz ile açıklayalım. ‘’Bana balık verme, balık tutmayı öğret.‘’ Bir öğrenciye sorun, bu çözüm bu dememek gerekir. Sorunun nasıl çözüleceğine dair yol göstermek rehberliğe uygundur.