Ölçme hayatın her aşamasında vardı ve var olmaya devam edecektir. ölçme eski zamanlardan beri vardır ve her konuda yapılmaktadır. Örneğin; marketten bir şeyler alırken, eğitimde öğrencilere verilenleri ölçerken ya da bir bireyin boyunu ölçerken. Ölçme 3 şekilde gerçekleşir. Bu ölçme türlerinden bahsedelim.
Ölçme türleri;
- Doğrudan Ölçme: Ölçülmek istenen ne ise onunla aynı türden başka bir şeyle ölçme işlemidir. Örneğin; boy uzunluğunun ölçülmesi doğrudan ölçmedir. Boyu ne ile ölçeriz? Metre ile ölçeriz, yani boyu kendi cinsiyle ölçmüş oluruz. Başka bir örnek verelim. Selim’in ailesinde bulunan kişilerin sayısının ölçülmesi de doğrudan ölçmedir.
- Dolaylı Ölçme: Dolaylı ölçmede ölçülme istenen ile ölçen farklı cinstendir. Yani elinizde ölçülecek bir nesne var ve bu nesneyi siz onun türünden çok farklı bir şey ile ölçüyorsunuz, işte buna dolaylı ölçme denir. Örneğin; sıcaklığın termometre ile ölçülmesi. Sıcaklık termometre ile nasıl ölçülür? Doğrudan sıcaklığa karşılık gelen bir şey mi vardır termometrede? Hayır sıcaklık termometrede bulunan cıva seviyesinin yükselmesi ile ölçülmüş olur. Başka bir örnek daha verelim. Yaylı terazi ile ağırlık ölçülmesi. Ağırlığı direkt olarak ölçen bir şey yoktur yayın hareketi sonucu ölçüm işlemi gerçekleşir. Dolaylı ölçme ile ilgili söylenilecek bir durum daha vardır. eğitimdeki ölçme türleri genellikle dolaylı ölçmedir. Zeka ve başarı testleri örneğin.
- Türetilmiş Ölçme: Geliştirilerek oluşturulan ölçme türüdür. İşin içine formül giriyorsa türetilmiş ölçmedir. Örneğin; x = V.t ( yol formülü ) ya da d = M / V ( yoğunluk formülü )'dir.
KPSS kabusunu yeni atlatmış biri olarak mümkünse bir daha ölçme sözünü duymak istemiyorum, hatta günlük konuşmamdan bile çıkarmak istiyorum. Ne zor sorulardı onlar öyle:((