ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

Seda ÇİLKIZ 4.3k Görüntüleme
4 Dk Okuma

    Öğretim yöntemleri neden vardır? Yöntemler vardır ve var olmalıdır; çünkü yöntemlerin olması bir konunun öğrenciler tarafından anlaşılmasını kolaylaştırır, aynı zamanda pekiştirilmesini sağlar. Aşağıda yer alan yöntemleri anlatırken de bahsedeceğimiz yöntemler farklı durumlara hizmet ederler. Bazı durumlarda öğrencide ön bilgi yoktur, anlatım kullanılır ve başka bir durumda öğrencide var olan bilgi pekiştirilmek isteniyordur, tartışma kullanılır.

  1. Anlatım (Sunu) Yöntemi: Bu yönteme klasik yöntem diyelim. Klasik yöntemi hepimiz biliyoruz ve bu yöntemle eğitim görmüşüzdür muhtemelen. Bu yöntemde öğretmenimiz anlatır ve öğrencimiz dinler. Genellikle öğrencilerin konu ile ilgili herhangi bir şekilde bilgileri olmadığında kullanılan yöntemdir. Öğretmende bilgiler mevcuttur ve bu bilgiler ışığında öğrenci aydınlanır. Her şeyi anlatan ve bilen öğretmen olduğu için haliyle öğrenciler pasif bir durumdadır. Öğretmen merkezli bir yöntemdir.

  2. Tartışma: Tartışma yöntemi oldukça güzel bir yöntemdir. Öğrencilerin bir konu üzerinde düşünmesini istiyorsanız bu yöntemi kullanmanızda fayda vardır. tartışma yönteminin en önemli noktası öğrencinin bir konuyu düşünmesini sağlamaktır ve eksiklikleri, anlaşılmadığı düşünülen noktaları tamamlamada yarar sağlamaktır. Öğrenciler tartışma yöntemi sayesinde farklı görüşleri ve kendi görüşlerini eleştirebilecek seviyeye gelirler ve bu bir birey için çok büyük adımdır. Bu yöntemde öğretmen de öğrenci de ön plandadır ve birbirlerini destekleyerek konuları yürütürler.

  3. Örnek Olay: Örnek olay yönteminde öğrencilere sunulacak bir olay vardır. Yaşanmış bir olay yazılı bir metin, anlatım, film, vs. şeklinde sunulur. Öğrenciler ile birlikte bu sunulan olay hakkında düşünülür, düşünülmüyorsa düşünmeye yönlendirici sorular sorulur ve olaya farklı bakış açıları kazandırılmaya çalışılır. Örnek olaylar genellikle bir problem içerir ve öğrencilerden istenen farklı çözümler üretmeleridir. Üretim sağlanır ve yöntem uygulanmış olur. Bu yöntemde öğrenciler ön plandadır, yani öğrenci merkezlidir.

  4. Gösterip Yaptırma (Örnek Yaptırma):  Bu yöntem daha çok mühendislik gibi alanlarda kullanılmaktadır diyebiliriz; fakat sadece bu alan akla gelmemeli. Örneğin; bir öğretmenin makine kullanımını öğrencisine öğretilmesi ya da Gaziantepli bir amcanın yeğenine fıstık kıracağını nasıl kullanacağını öğretmesi gösterip yaptırmadır. Öğretmen öncelikle aşamaları gösterir ve öğrenci de bu aşamaları izler, daha sonrasında gözlemlediği aşamaları kendisi uygular ve böylece öğrenci kazanılması gereken bilgi ve beceriyi kazanmış olur.

  5. Problem Çözme: Bu yöntemde ortada bir problem vardır ve bu problemi öğrencinin çözmesi beklenir. Problem çözme bilimsel bir süreçtir ve belli aşamaları vardır. Bu aşamalar:

         Öğrencinin problemi tanımasıdır. Ortada bir problemin olduğunun farkına varmasıdır.

          Problem şudur demelidir öğrenci, yani problemi tanımlayabilmelidir.

          Hipotezler oluşturmalıdır.

          Hipotezlerle ilgili veriler bulmalıdır.

          Verilerin doğru olup olmadığı belirlenmelidir.

          Sonuç ne ise öğrenciler tarafından bulunmalıdır.

    Yukarıdaki aşamalar sayesinde öğrenciler bir problemi açıklığa kavuştururlar.

  6. Proje: Bu yöntemde öğrenci tamamen aktiftir ve kendisinin ürettiği herhangi bir şeyi ortaya koyar. Proje grup ya da bireysel olarak verilir, böylelikle öğrencinin özellikle grupla çalışması sorumluluk bilincinin artmasını sağlar. Projenin en güzel özelliği sadece okulda kalmıyor, okul dışında da öğrencilerin öğrenmeleri ve araştırmaları için destek sağlamış oluyor.

  7. Bireysel Çalışma: Bireysel çalışma öğrencilerin bireysel olarak bulundukları, bir şeyler yaptıkları yöntemdir. Öğrencilere sadece bireysel çalıştırma yaptırmak çok önerilmemektedir. Öğrencilerin sosyalleşmeye ve birlikte öğrenmeye ihtiyaçları da vardır. 
Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version