Gösteri, gösterim ve demonstrasyon olarak da adlandırılır. Gösteri tekniğinin kullanıldığı zamanlar genellikle düz anlatım yapıldığı zamanlardır. Örneğin; ilköğretimde ya da farklı kademelerde coğrafya derslerinde görmüşsünüzdür, öğretmen sınıfa elinde harita, maket, vs. ile girer ve materyal üzerinden anlatımını yapar.
Gösteri tekniği ile anlatım zengin hale getirilmeye çalışılır. Konu ilgi çekici şekilde ve akılda kalıcı olarak sunulmaya çalışılır; çünkü düz anlatım bir süre sonra öğrencinin ilgisini tamamen kaybeden bir yöntemdir ve bir şekilde renklenmeye ihtiyacı vardır. İşte bu yüzden gösteri tekniği kullanılır.
Gösteri tekniğinde önemli olan öğretmendir, yani öğretmen merkezlidir. Öğretmen merkezli olan tekniklerde öğrenciler pasiftir ve bunun sonucu olarak kalıcı öğrenmenin oluşmasında sıkıntı olabilir. Öğrencileri pasif oldukları durumlarda öğretim sürecinde olan biten öğrencinin ilgisini daha az çeker.
Gösteri tekniği yapılırken iş büyük oranda öğretmenin üzerindedir ve bunun için gösteri yapılırken öğretmen bazı noktalara dikkat etmelidir. Bu noktalar:
- Öğretmen gösterimi yaparken etkili bir anlatım seçmelidir. Öğretmenin etkili olması ya da etkili anlatımı seçmesi gösterimi güçlendirecektir.
- Gösteri esnasında tüm sınıfın gösterileni görebildiğinden emin olmak gerekmektedir.
- Gösteri, sadece materyal getirmek demek değildir, yani video ya da slayt gösterisi ile desteklemek gerekir.
- Gösteri yaparken neyi ne zaman söyleyeceğine özen göstermelidir ve planlama güzel bir şekilde yapılmalıdır.