Öğretim gerçekleşirken kullanılan çeşitli teknikler vardır. Bu tekniklerden birisi görüş geliştirmedir. Görüş geliştirme deyince akla zıtlık gelmelidir. Eğer bir konuda zıtlıktan, terslikten ve uç noktalardan bahsediliyorsa burada görüş geliştirme tekniği kullanılıyordur. Bu teknikte öğrencilerin her birinin konu hakkında belli fikirleri vardır ve öğretmen öğrencilere bu fikirleri duyma ve duyurma şansı verir. Böylelikle fikirler yanlış ise doğru olanı görür ve kendi görüşlerini değiştirebilir öğrenciler.
Görüş geliştirme genellikle insan haklarını savunmak, demokrasi, vs. konularından seçilebilir. Bu konularda normal olarak zıt kutup kolayca bulunabilir ve bu şekilde görüş geliştirme kolaylıkla uygulanma şansı bulabilir.
Görüş geliştirmede önemli olan öğrenciler ve öğrencilerin fikirleridir, yani öğrenci merkezli bir tekniktir. Konu seçilip bu konu hakkında bilgi alış verişi olduğu için bu teknik bir tartışma çeşididir. Bu teknik sayesinde öğrenciler kendileri ve düşünceleri hakkında güzel gelişmeler yaşarlar. En basit ifade ile kendi düşüncelerini sunarlarken ifade kabiliyetlerini geliştirmiş olurlar. Empatik düşünme becerisi geliştirirler ve bu sayede farklı fikirlere saygıyı öğrenmiş olurlar. Görüş geliştirme yapılacak birkaç örnek verelim ve bu tekniği bitirelim.
Görüş Geliştirme Yapılabilecek Birkaç Konu
- Sınavlar kaldırılmalı mıdır? ( KPSS, LYS, YGS, vs. )
- Çocuk eğitiminde okul önemlidir.
- Öğretmenin üniversitede gördüğü mesleki bilgi yeterlidir.