Edgar Dale (27 Nisan 1900 – 8 Mart 1985)
Edgar Dale Amerikalı bir eğitimcidir ve çalışması ‘’Tecrübe ( Yaşantı ) Konisi’’dir. Kuzey Dakota’da doğmuştur. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimlerini Kuzey Dakota Üniversitesinde tamamlamış daha sonra Chicago Üniversitesi’nde doktora eğitimini sürdürmüştür. Doktora tezi “Çocukların Kurumsal Söylemleri Kavrayışının Aritmetiğiyle Eğitim Programı Revizyonunun Gerçek Temelleri” konusunda olmuştur.
Edgar Dale bir koni oluşturmuştur ve bu koni ile bireylerin yaşantıları ve öğrenmeleri arasındaki noktaları göstermeye çalışmıştır. Aşağıdaki şekilde Dale’nin yaşantı konisi görülmektedir. Koniyi inceleyelim ve öğrenmenin ne şekilde daha etkili olabileceğini düşünelim.
Öğrenme ne şekilde daha kalıcı olur? Bu soru ile ilgili birkaç madde yazalım:
· Öğrenme ne kadar çok duyuya hitap ederse o kadar güçlü olur. Öğrenme için en etkili duyu organı gözdür. Etkisi en az olan duyu organı kulaktır.
· Öğrenmeler basitten karmaşığa, somuttan soyuta olmalı.
· Birey kendi yaşantıları sonucunda daha kalıcı öğrenebilir. Kalıcı öğrenme aktif katılımla daha yüksek seviyede olur.
Edgar Dale’nin yaşantı konisinin önemiyle ilgili son söz olarak; İşitirsem unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam anlarım.
Edgar Dale boşuna uğraşmış bu kadar, bizim atalarımız ondan çok önce bu gerçeği bulmuş ve "Bir musibet bin nasihatten yeğdir." diyerek yaşayarak öğrenmenin kalıcılığına vurgu yapmışlardır:)))