Bilgiyi işleme kuramının ortaya çıkışı bir iş birliği sayesinde olmuştur. Kuramın oluşmasında ve gelişmesinde birçok kuramcı yer almıştır. Bu kuramcılardan bazılarının adları; Gagne, Miller, Bruner’dir.
Bilgiyi işleme kuramının oluşturulma amacı bireylerin dünyayı kavrama isteğidir. İnsanlar yaşamları boyu belli başlı çabalar içinde bulunurlar. Bu çabalar; bilmek, araştırmak, öğrenmek, kavramak, üretmek, vs.dir. Bilgiyi işleme kuramının içine bilişsel ( zihinsel ) süreçler girmektedir. Bu kuramda belli noktalar yer alır ve bu noktalar belleklerdir. Bilindiği gibi insanda 3 tür bellek mevcuttur. Bunlar: Duyusal Kayıt, Kısa Süreli Bellek, Uzun Süreli Bellek’tir. Bellek türleri çevreyi algılayışımızı, bilgileri anlamlandırışımızı açıklar. Bir insan çevresinde olan biteni algılar, anlamlandırır ve kaydeder. Bu süreç sonunda bilgiyi öğrenmiş olur.
Bilgiyi işleme kuramının özelliklerinden bazılarını yazalım:
- Zihinsel olaylar bilgiyi işleme kuramında yer almaktadır ve bu işlemler belli sıraya göre oluşur.
- Bilgiyi işleme kuramını tarif ederken kişilerin bilişsel süreçlerinden bahsettik. Bunun sonucu olarak şu çıkarımı yapabiliriz. Bir birey olmadan bilişsel herhangi bir durum olmaz, yani bireyler süreçte etkin olarak rol alır.
- Bilgiyi işleme kuramında bilgi ilişkilendirmeler sonucu oluşur, yani bilgi birbiriyle ilişkilenir ve bu şekilde oluşturulur.