BELLEK GÜÇLENDİREN VE UNUTMAYI AZALTAN BİRKAÇ YOL

Seda ÇİLKIZ 2.8k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Bellek insanlara verilmiş en büyük özelliktir. Belleğin algılama kapasitesi sınırsızdır ve  bunun için bize düşen sadece bilgileri belleğe ne şekilde yerleştirmemiz gerektiğini bilmektir. 

     Öğreniyorum, ezberliyorum, anladığımı düşünüyorum şeklinde birçok cümle duymuşsunuzdur hayatınız boyunca ya da bu şekilde cümleler siz kurmuşsunuzdur. Peki öğreniyorsunuz, öğrendiğinizi düşünüyorsunuz bu çok güzel bir durum. Neden unutuyorsunuz? Unutmamak için neler yapmalıyım? Öğrenmelerimde yaptığım yanlışlar neler? Sorularını sordunuz ya da bu sorulara cevap buldunuz mu? Cevap bulamadıysanız hep birlikte araştırmaya başlayalım.

    Unutmayı azaltmak için neler yapabiliriz? Bunları maddeler halinde sıralayalım:

  • Yeni bir konu mu öğreneceksiniz? Bu konuyu kendiniz için anlam ifade edecek şekle dönüştürmeye çalışınız; çünkü kendimize yakın olan, isteklerimiz çerçevesinde olan bilgileri hatırlamamız daha kolay olmaktadır.

  • Öğrenmeye başlamadan önce zihninizi boşaltmaya çalışın. Ruh hali olaraktan yeni öğrenmeye açık olup olmadığınıza bakın. En akılda kalıcı öğrenmeler sakin bir şekilde gerçekleştirilen öğrenmelerdir.

  • Günlük olarak kendinize yapılacaklar listesi çıkartabilirsiniz ve bu listeye tekrarları koyarak unutmayı engelleyici çalışmalar yapabilirsiniz. Böylelikle yeni ve eski öğrenmeler pekişmiş olur.

  • Eğitime başladığınız zamanı düşününüz. 7 yaşında başlıyor birey anaokulunu saymaz isek eğer. 1. sınıfta öğrendiklerinizi ve 2. Sınıfta öğrendiklerinizi düşününüz. 1. sınıfta okumaya başladıktan sonra okuma çalışmaları yapılır ve bu durum 2. sınıfta da bu şekildedir. Değişen tek şey yaş ve sınıf atladıkça konulardaki genişlemelerdir. Eğitim sistemimiz kolaydan zora doğru yol almaktadır. Bunun için kendi bireysel öğrenmelerinizde de bunu göz önünde bulundurmalı ve öğrenmeyi sistemli şekle dönüştürmelisiniz.

  • Eğitimde yaşama yakınlık ön planda olmalıdır. Birey öğrenmelerini günlük hayatında kullanabilmelidir. Bu şekilde yapılan öğrenmeler unutulmayan tarzda öğrenmelerdir.

     Yukarıda yazan birkaç yolu hayatımıza uygulamaya çalışalım ve öğrenmeleri hatırlama konusunda verimli oluyor mu görelim.  Tekrarın unutmayı engellemede ana unsur olduğunu hiçbir zaman unutmayalım.

Bu İçeriği Paylaşın
2 Yorum
  • Daha önceki zihnin bilişsel aşamalarını anlatan yazının devamı gibi olmuş bu yazı da. Orada söylenen de bilginin öğrendikten sonra kavranması gerektiğidir kalıcı olabilmesi için. Kavranan bilgiyi zaten kişi özümsemiştir ve bu bilgiyi kendince yorumlayabilecek düzeye gelmiştir.

  • bu konuda bitkisel çözümler arayanlara bir öneri: biberiye çayı, her gün bir bardak, uzun süreli ve düzenli kullanımlarda hafızayı güçlendiriyor. Avrupa'da bu özelliğiyle çok tutulur biberiye.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version