AHLAKİ DEĞERLER,TOPLUM VE EĞİTİM

Cihan KESEN 4.3k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Birey hayatını devam ettirebilmek için sosyal olarak topluma bağımlıdır. Gerek eğitimde gerekse hayatını devam ettireceği farklı  kulvarlarda toplumdan soyutlanma imkanı bulunmadığı için toplum kurallarının tamamına uyması bireyin avantajına bir durumdur. Birey toplum açısından bazı değerleri bu devamlılık için baştan kabul eder. İnsanı insan yapan ahlaki değerler bunlardan sadece biridir. 


     Sosyal toplumlarda gelişmişliğin göstergesi olarak iletilen ahlaki değerler çöküşlerinin başlaması ile toplumunda çökme aşamasına geleceği düşünülmektedir. Birçok ülkenin çöküşü ekonomik ve ahlaki değerlerin zedelenmesi ile olur.  Eski medeniyetlere baktığımızda kendisini yok eden toplulukların yok olma sebeplerinin başında gelen ahlaki değerler, bireyin aile yapısından başlayarak hayata ilk adımı attığı eğitim kulvarında devam eder. Bireyin ahlaki değerleri algılanması ve uygulanması için eğitim önemlidir. 

     Dini olarak da insani değerler anlamına gelen, ahlaki değerler arasında bulunan; ■ çalışkan olmak,  ■ okumak, ■ öğrenmek gibi kavramların direkt olarak eğitimle ilgisi bulunmaktadır. Aslına daha derine inersek bireyin gerek dini, gerekse toplum kurallarının içinde bir parça olan ahlaki değerlere gösterdiği titiz yaklaşım, eğitim hayatını da doğrudan etkileyecektir. Çocuklarınızın veya yetişkin birey olan sizlerin bu görünmez değerlere olan uyumu toplumun daha sağlam temeller içerisinde kurulmasına olanak sağlamaktadır. Ahlaki değerlerin toplumu sarsmayacak ölçüde uygulanması eğitimin kalitesini de etkiler. Sonuç olarak konu eğitim ve toplum olunca birey açısından her değer önemlidir. 

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version