“Utangaçlık bir hastalık mı?” Sorusu, utangaçlıkla baş edemeyen, her bireyin merak ettiği bir sorudur. Utangaçlık tek başına bir hastalık değildir! Ancak asosyallik, anti sosyallik, sosyal fobi vb. sıkıntılar, utangaçlığa eşlik ediyorsa o zaman durum farklıdır. Bu makalemizde sizlere utangaçlıktan ziyade utangaçlıkla baş etme yollarını anlatmaya çalışacağız.
Her şeyden önce utangaçlık sadece size özgü bir durum değil. Bu yaradılıştan gelen bir durum da olabilir. Olumsuz yaşam tecrübelerinden de kaynaklanabilir. En temel neden çocuklukta yaşanan bunalımlardır. Peki, bir şekilde utangaçlık sorunumuz var bu sorunu nasıl yenebiliriz.
Utangaçlık Sorunuyla Başa Çıkmanın Yolları
Nedenler ve Egzersizler: Utangaçlığınızın nedenlerini bulmaya çalışın hangi durumlarda utanıyorsunuz? Hangi durumlarda kızarıyorsunuz? bu sorulara cevap arayın. Karşı cins ile konuşurken mi? Otorite karşısında mı? Yeni tanıştığınız birinden mi? Topluluk önünde konuşmaktan mı? Bulduğunuz cevapları bir kenara not edin. Çünkü utandığınız durumlarla ilgili egzersizler yapacaksınız.
Çözüm: Utangaçlık sorununun mutlaka çözümü olduğunu unutmayın ve kendinizi bu sorunu çözeceğinize dair motive edin.
Zihninizi kontrol etmeye çalışın: Aklınıza gelen her türlü olumsuz düşünceyi uzaklaştırmaya çalışın. Biliyoruz, bu çok kolay değil. Ancak bunu yaparken o an ne iş yapıyorsanız ona konsantre olmaya çalışın.
Sorunlarınızla yüzleşin: Utandığınız durumların üstüne gidin. Kendinize ödevler verin. Pazarlık yapmak sizi utandırıyorsa sadece utangaçlığınızı yenmek adına gidin sıkı pazarlıklar yapın. Ya da dolmuşta yüksek sesle nerede ineceğinizi söyleyin, ardından teşekkür edin. Bu egzersizleri çoğaltmak sizin elinizde.
Utangaçlığınızla dalga geçin: Utandığı için aşağılanan bir kişi bile yoktur. Utangaçlık her zaman insanlara sevimli gelmiştir. Hatta 16. yüz yılda Avrupa’da utangaç ve yüzü kızaran kızlara herkes bayılırdı. Bu nedenle utandığınız anları komik bir şekilde arkadaşlarınıza anlatın çok olumlu tepkiler alacaksınız.
Sorunlardan Kaçmayın: Herhangi bir sosyal kaza ile karşılaşır ya da utanırsanız o ortamı terk etmek yerine üstüne gidin hatta bol bol sırıtın. İşi şakaya vurun böylece o sıkıntılı anları hem çabuk atlatmış olursunuz hem de dikkat çekmemiş olursunuz.
Vücudunuzla oynamayın: Elinizle yüzünüzle ya da başka bir şeyle oynamanız kıpırdanmanız utandığınızı gösterir. Bunları yapmayın! Rahat olduğunuzu içinizden kendinize fısıldayın ve karşınızdakinin gözlerine bakın ama saldırgan bir şekilde değil!
Spor yapın, dengeli beslenin: Spor ile dengeli beslenmenin utangaçlık ile ne ilgisi var demeyin! Spor yapmak enerjinizi dolayısıyla heyecanınızı alır. Daha sakin bir insan olursunuz. Dengeli beslenmeniz de vücudunuz için gerekli mineral ve vitaminleri sağlayacağından daha mutlu hissedersiniz.
Son olarak unutmayın dünya üzerinde eleştirilmeyen insan yoktur. Eleştirilmekten korkmayın. Çünkü sizi eleştirenler de insan ve onlar da asla mükemmel değiller.