Başkalarını anlamaya çalışmak gerçekten zor bir iştir. Sürekli başkalarını anlamak için, kendimize o insanlarla ilgili sorular sorarız. Örneğin, niçin oldukları gibi davranırlar? Sergiledikleri davranışları ne sebeple gerçekleştirirler?
Başka insanların davranışlarını açıklamak hemen herkesin temel meraklarından biridir. Buna karşın insanlar bazı davranışları sergileme nedenlerini genellikle açıklamak istemezler. Yapabileceğimiz tek şey ise insanların gözlemleyebildiğimiz davranışları üzerinde yorumlamada bulunmaktır. Neler yapıyorlar, neler söylüyorlar, yüz ifadeleri, beden dilleri ve ses tonları gözlemleyip yorumlayabileceğimiz davranışlara örnektir.
Başka insanların düşüncelerini okumak gibi bir güce ne yazık ki sahip değiliz. Onların kim olduklarını ve ne ifade etmek istediklerini tam anlamıyla bilemeyiz. Bunun yerine izlenimlere, kuramlara dayanır, nu verileri elimizden geldiğince iyi bir şekilde bir araya getirir. Böylece makul derecede doğru ve kontrollü sonuçlar elde etmeyi bekleriz.
Başkalarını anlamak o kadar temel bir isteğimizdir ki, bu isteği hobilerimize ve boş zamanlarımıza bile taşırız. Tiyatroya gider, kitaplar okur, pembe diziler seyreder, sokakta insanları izleriz çünkü yabancıların hatta kurgu karakterlerin bile davranışları bile bizde büyük bir merak uyandırır.
Bütün gün sosyal hayatta tutunabilmek için zorunlu olarak yaptığımız eylemleri, eve gittikten sonra bu kez televizyonu açarak eğlenmek ve iyi zaman geçirmek için yaparız. Sosyal psikoloji açısından bu duruma paralel bir iki program örneği verebiliriz. Televizyonda yayınlanan realite şov olarak bildiğimiz eğlence programlarının hepsinde olmasa bile bazılarında, yarışmacılar birbirlerine türlü oyunlar hazırlıyor, yalan söylüyorlar daha sonra ise yarışmacı arkadaşlarını birer birer programdan gönderip para ödülünü kazanmak için saflar oluşturuyorlar. İzleyenler ise hep şunu merak ediyorlar, yarışmacılar ne zaman doğruyu söylüyorlar? Gerçek hayatta nasıllar yoksa sadece programda oyunun kuralına mı uyuyorlar?
Aklımıza bir başka soru gelebilir. Neden insanların davranışlarını düşünmeye bu kadar çok zaman ve enerji harcıyoruz. Cevabı ise çok basittir. Çünkü bu sosyal dünyamızı anlamamıza ve öngörmemize yardım ediyor. Bunun için kullandığımız önemli bilgi kaynaklarımızdan bazıları insanların yüz ifadeleri, beden hareketleri ve ses tonları gibi sözel olmayan davranışlardır.