ÖN YARGI NEDİR?

Cemal Berk CENGİZ 4.6k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Ön yargı aslında bir tutumdur. Diğer tutumlarda olduğu gibi ön yargıda üç bileşenden oluşur: hem tutumla bağlantılı duygu tipini ( mesela, öfke, yakınlık) hem de tutumun aşırılığını (hafif rahatsızlık, aşırı düşmanlık) temsil eden duygulanımsal ya da duygusal bir bileşen; yine tutumu oluşturan inanç ve düşünceleri (yani bilişleri) içeren bilişsel bileşen ve kişinin eylemleri ile ilgili davranışsal içerik ki bu yalnızca tutum sahibi olmakla kalmaz bunları genellikle eyleme döker. Bu bağlamda ön yargının ayırt edilebilir bir gruptaki insanlara karşı, yalnızca bu gruba üye olmalarına dayanarak, düşmanca ya da olumsuz bir tavır beslemek olduğunu söyleyebiliriz.

 


Stereotipler: Bilişsel Bileşen

 
     Stereotip: Aralarındaki farklılıkları göz önüne almaksızın bir grubun hemen hemen bütün üyelerine aynı karakteristik özellikleri atfederek bir grup insan hakkında genelleştirme yapmaktır.    


     
Stereotipleştirme duygusal değil aksine bilişsel bir süreçtir. Ayrıca sanıldığı gibi stereotipleştirme zorunlu olarak kasıtlı kötü muameleye yol açmaz. Genellikle sadece dünyaya bakışımızı kolaylaştıran bir tekniktir ve hepimiz bunu günlük hayatımızda uygularız. 


Ayrımcılık: Davranışsal Bileşen


 
     Ayrımcılık: Bir grubun üyelerine, yalnızda bu gruba üye oldukları içini haksız bir şekilde olumsuz ya da zarar verici eylemler sergilemek.


 

     Ön yargının son bileşeni olarak ele alabileceğimiz konu ise, eylem bileşenidir. Stereotip inanışlar genellikle haksız muameleye yol açan davranışlar ile sonuçlanır. Bu duruma ise ayrımcılık denir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version