İnsanlar karşılaştıkları bir sorun karşısında hazırlıksız oldukları durumlarda genellikle kaçmayı ya da gizlenmeyi tercih eder. Ancak bu sorunların en temel sebebi gerçek olandan kaçtığımız için ya da anlatılanı yanlış anladığımız için ortaya çıkar. Sorunlar ile baş edebilmek için öncelikle kendi kendinizle mücadele etmeyi ve onu alt etmeyi öğrenmelisiniz. İnsan zihni ani ya da tehlikeli durumlarda çeşitli oyunlar oynamaya başlar. Eğer ona hükmedememişseniz zihniniz sizi alt edecek ve yanlış yola yönelmenize neden olacaktır. Gerçekler ne kadar acı olursa olsun, onlar ile yüzleşmek sorunların daha hızlı ve daha kolay bir şekilde çözülmesini sağlayacaktır.
Günümüzde insanlar özellikle hazıra konma konusunda oldukça başarılıdır. Bireylerin, bir emek harcamak yerine var olana yönelmeleri de işte bu nedenden kaynaklanmaktadır. Toplum hayatında başarılı olabilmek için öncelikle karşınıza çıkan zorlukların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ancak çoğu zaman somut olarak aradığımız bu sorunlar, soyut olarak zihnimizin içinde yer alır. Dikkatle incelendiğinde bu sorunların temel kaynağının yine kendiniz olduğunu görebilirsiniz. Ortaya çıkan sorunlara karşı yine kaybetmişlik duygusu ya da çekingenlik nedeniyle başarısız sonuçlar alınabilmektedir. Öncelikle sorunun ne olduğunu incelemek ve gerekli reçeteyi çıkarmak ile işe başlamasınız. İnsanların kendi zihnine karşı cesur olma savaşı da işte bu sebeplerden kaynaklanmaktadır.
1) Öncelikle sorumluluk alabilme duygusunun yeterince gelişmiş olması gerekmektedir. Herhangi bir sorun karşısında lider özelliklere sahip olabilmek ve sorunun çözümüne ortak olmak yapılacak ilk şeydir. Sorun sadece sizi ilgilendiriyorsa mutlaka sorun ile yüzleşmeyi ve çözüme gitmeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Kendi sorununuzu kesinlikle başkasına kabul ettirmeye ya da sorumluluklarınızı başkalarına devretmeye çalışmayın. Özgüven sorunlarınız var ise bunları yenebilmek için farklı yollara başvurun.
2) Olumsuzluklara karşı mücadele etmek konusunda kararsız olan kişiler ise diğer gruplara göre daha geride kalmış durumdadır. Bu kişiler genellikle ortaya çıkan sorunları abartarak aşırı tepki göstermekte ve genellikle çözüme başarısız öneriler getirmektedir. Tüm bunların asıl nedeni ise sorunlara karşı doğru adımların atılmayışıdır. Burada etkili olan bir diğer durum ise mükemmeliyetçilik anlayışıdır. Bu anlayışa sahip olan kişiler, etrafında yer alan herkesin sahip olduğu potansiyelin daha üzerinde yer almasını isteyecektir.
3) Aniden ortaya çıkan sorunlar karşısında panik havası yaşayan ve travma sonrası stres sorunuyla karşı karşıya kalan kişiler, ilerleyen hayatlarında da bu olumsuzlukların etkisi altında yaşamaktadır. Bu gibi durumlarda insanlar sağlıklı düşünemez ve almış oldukları kararları yeteri kadar uygulayamaz.
4) Kişilerde başarısız sonuçların alınmasının bir diğer nedeni ise kendine olan güvenini kaybetmesidir. Genellikle her konuda hep dışarının desteğine ihtiyaç duyarlar. Bu kişiler genellikle başarısız sonuçlar karşısında yine suçu kendilerinde değil dışarıda arayacaktır.
5) Bireyler yaşamış oldukları sorunlar karşısında başarısız sonuçlar almışsa mutlaka yeni teoriler üretmeye başlarlar. Öncelikle sorunun kendi başarısızlıklarından değil diğer kişiler tarafından oluşturulduğuna inanırlar. Yine bu sorunların kendilerine karşı hazırlanmış bir komplo olduğunu düşünürler.
İnsanlar ile başarılı iletişim kurabilmek için yapılması ve yapılmaması gereken 5 altın kural yukarıda yer almaktadır. Eğer sizde hayatınız içerisinde bu gibi sorunlar ile karşılaşıyor ve yeteri kadar sorumluluk alamıyorsanız başarısız olmaya mahkum durumdasınız.
SORUNLARA KARŞI CESUR OLUN
Yorum bırakın