Başarılı bir pazarlamacı olmak ister misiniz? Ya da başarılı bir tezgahtar! İster çalışın ister kendi işinizi yönetin başarılı bir satış stratejisi için doğru davranışlarda bulunmak gerekir. Kısaca bunlardan bahsetmek istiyoruz. Farz edelim ki sizin bir ayakkabı mağazanız var ve bir müşteriniz mağazanızdan içeri giriyor. Baştan sona nasıl davranmanız gerektiğini konuşalım!
Her zaman yapmamız gereken şey güler yüzlü olmaktır. Nedeni olsun olmasın müşteri kapıdan girerken sizin gülümseyen yüzünüzü muhakkak görmelidir. Müşteriniz de gülümsemeye başlayacaktır. İsterseniz test edin; Bugün mağazanıza giren müşterilerinizin yarısına gülümseyin, diğer yarısına tepki vermeyin. Gülümsediğiniz müşteriler ile aranızda çok daha olumlu bir satış ortamı oluşacaktır.
Müşteriye ne istediğini sormayın! Ona yardımcı olabileceğinizi söyleyin. Ancak sürekli müşterinin arkasında gezinip onu rahatsız etmeyin.
Onun ürünleri rahatlıkla incelemesine izin verin, ancak sizi çağırdığında muhakkak yakınlarında olun. Eğer bir şey aradığını düşünüyorsanız bu konuda yardım etmeyi teklif edin.
Müşterinin tavırlarını kopyalayın. Eğer ellerini kilit yapmışsa siz de yapın. Vücudunuzu ona döndürün. Çok özel olmayan çok resmi olmayan konuşmalar yapın.
Sattığınız ürünleri asla övmeyin, onun yerine ürünün özelliklerini objektif bir biçimde açıklayın. Çünkü satıcının ürünü övmesi kadar itici bir şey yoktur.
Müşterinin ayakkabıyı giymesine yardımcı olmayı teklif edin. Hiçbir müşterinin ayakkabısını izin almadan giydirmeyin. Bazı müşteriler bu kadar yakın bir ilgiye hazır değildirler. Küçük pazarlıklara izin verin.
Satış sonunda minik bir hediye verin. Teşekkür etmeyi asla unutmayın. Hatta gerekirse el sallayın. Bu anlatılanları tamamıyla yerine getirdiğinizde büyük ihtimalle aynı müşteri ayakkabı almak için tekrar size gelecektir.
Bijuteri dükkanım var benim de 3 çalışanla işletiyorum, yazı gözüme çarpınca içindeki ayakkabı örneğini sadece ürün sözüyle değiştirip yazının fotokopisini çalışanlarıma verdim. Hepsi çok doğru notlar ve her gün bire bir yaşadığımız olaylar, sağolun, çok işe yaradı