CİNSİYET ve SALDIRGANLIK

Cemal Berk CENGİZ 3.2k Görüntüleme
2 Dk Okuma

    Testosteron düzeyi saldırganlığı etkiliyorsa bu durum erkeklerin kadınlardan daha fazla saldırgan oldukları anlamına gelir. Örneğin, bir çalışmada araştırmacılar; ABD, İsviçre ve Etiyopya’ yı kapsayan farklı kültürlerden çocukları oyun sırasında gözlemlemişlerdir. Kız çocuklara nispeten, erkek çocukların arasında oyun dışı itiş kakış ve birbirine vurmanın çok daha fazla yaşandığı görülmüştür.

    Diğer bir taraftan, cinsiyet farklılıkları üzerine araştırmalar göründüğünden bir kısım daha karmaşıktır. Örneğin, araştırmalar erkek çocukların kız çocuklarına nispeten daha açık bir biçimde saldırganlık sergilediğini gösterse bile, kız çocuklar saldırgan duygularını daha üstü kapalı bir biçimde yaparak; örneğin birbirlerini çekiştirerek, dedikodu yaparak, hedefteki kişi ile alakalı negatif söylentiler yayarak dışa vururlar.

    Ayrıca birçok ayrı deney üzerinde yürütülen bir üst analiz çalışmasında olağan imkanlara bağlı kalınarak erkeklerin kadınlardan çok daha fazla saldırganlık sergilediğinin doğru olduğu, buna karşın kadınlar ve erkekler fiilen kışkırtıldıklarında cinsiyetler arasındaki farklıkların oldukça fazla miktarda azaldığı görülmüştür.

    Farklı bir deyişle, günlük yaşam durumlarında ortada özel bir şey yokken erkekler kadınlara nispeten daha saldırgan davranırlar; ancak sinirleri bozulan ya da hakarete uğrayan kadınlar da neredeyse erkekler kadar saldırgan davranabilirler. Bu bilgileri erkeklerin belirgin olmayan durumları kadınlara oranla daha kışkırtıcı algılama eğiliminde olduğu ve de bu sebeple de günlük olarak algılayabileceğimiz bir durumda daha saldırgan davranabilecekleri şeklinde yorumlayabiliriz. Bunun en güzel örneklerinden birisi, trafikteki öfkedir. Erkekler arabanın önlerine geçmesini kişisel bir hakaret ya da erkekliklerine yapılmış bir tehdit olarak algılayıp daha da saldırgan tepkiler verebilirler. Kadınlar ise bu gibi şeyler üzerinde fazla durmama eğilimindedir.

    Ancak bu, kadınlar arasında saldırganlığa çok rastlanmadığı anlamına gelmez. Fakat kadınların kışkırtıcı olmayan durumlarda saldırgan davranma eğilimleri erkeklerden daha azdır. Ayrıca, kadınlar açık saldırganlık sergilediklerinde bu eylemleri nedeniyle erkeklerden daha fazla suçluluk ve tasa duyarlar.

    Kültürel farklılıklar, saldırgan davranışlarda farklı kültürlerde görülür. Bir çalışmada, çoğu zaman Avrupa ve Asya’ daki ülkelerden ergenler, insanlar arasındaki çatışmaları okumuşlar, daha sonra da bu öyküleri kendi versiyonları ile tamamlamışlardır. Bu ülkelerin her birinde genç erkeklerin, genç kadınlara oranla, çatışmaları şiddet yoluyla çözme eğilimini daha fazla sergilediği görülmüştür.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version