Bir hayvan acı çekiyorsa ve bulunduğu yerden kaçamıyorsa saldırmasına kesin gözüyle bakılabilir. Bu durum tepki verebilen tüm canlılar için neredeyse böyledir. Bu şartlarda canlılar kendi türlerinden ya da başka türlerden hayvanlara ve ya oyuncak bebek, tenis topu gibi yakın çevrede bulunabilecek herhangi bir şeye saldırırlar.
Birkaç saniye durup düşündüğümüz zaman durumun bizim için de aynı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ayak parmağımızı bir yere çarptığımızda ya da parmağımıza bir çekiç ile vurduğumuzda birçoğumuz en yakınımızdaki herhangi bir hedefi yumruklamayı isteyecek kadar çileden çıkarız. Gerçekten de bir dizi deneyde elleri çok soğuk suya sokulduğunda acı hisseden öğrencilerin, diğer öğrencilere karşı daha saldırgan davranma eğiliminde olduğu görülmüştür.
Aynı şekilde, birçok kuramcı sıcak, nem, hava kirliliği ve kötü koku gibi diğer bedensel huzursuzlukların da saldırgan davranış eşiğini düşürdüğünü savunuyor.1960’ların sonlarında ve 1970’lerin başlarında ABD’ de Vietnam’ daki savaş ve ırk ayrımcılığı sebebiyle tansiyon yükseldiğinde ülke liderleri uzun ve sıcak yaz nedeniyle oldukça endişeye düşmüşlerdi. Bu ifade, yaz sıcağı yüzünden gerilen sinirlerin boşanmasından duyulan korkuyu dile getiriyordu.
Artık , laboratuar dışında doğal ortamlarda meydana gelen olayları yorumlarken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Örneğin, içinizdeki bilim insanı saldırganlık oranlarındaki yükselişin sıcaktan mı yoksa insanların soğuk günlere oranla sıcak günlerde dışarıda daha çok zaman geçirmesinden mi kaynaklandığını soruyor olabilir. Olayı laboratuar ortamına götürebiliriz. Bu tip bir deneyde, öğrenciler farklı şartlar altında aynı teste girmiştir. Bazıları normal sıcaklıkta bir odada, bazıları ise sıcaklığı 32 dereceye varan bir odada teste hazırlanmıştır. Sıcak odadaki öğrenciler kendilerini daha saldırgan hissettiklerini söylemekle kalmamış, betimlemeleri ve puanlandırmaları istenen bir yabancıya karşı daha da düşmanca yaklaşmışlardır. Diğer araştırmacılar da benzer sonuçlara ulaşmışlardır.
Doğal dünyadan alınan buna ilave niteliğindeki bilgiler, sıcak ve saldırganlık arasındaki bağlantı ile alakalı inancı destekliyor. Sıcak geçen yıllarda işlenen şiddet içerikli suç oranının artması bir yana, beyzbol sahalarında bile sıcak ve saldırganlık kol kola geziyor gibi görünüyor. Beyzbol liginde oynanan maçlarda hava sıcaklığı 30 derecenin üzerine çıktığı zaman beyzbol topuna hedef olan vurucuların sayısı da kayda değer bir oranda artıyor. Arizona’daki çöl şehri, Phoenix’te de trafik sıkıştığında klimasız araba kullanan sürücüler , klimalı araçlardaki sürücülere oranla, kornaya daha çok basıyorlar.
Çoğu bilim insanı atmosferdeki sera gazları nedeni ile hava sıcaklığının artacağı konusunda hem fikirdir. İklim ile saldırganlığın etkileri konusunda dünyanın ileri gelen uzmanlarından birisi olan Craig Anderson yakın zamanda yürüttüğü bir çözümleme çalışmasında küresel ısınmanın şiddet içerikli suçlarda artışa yol açmasının nerede ise kesin olduğunu öngörmüştür.