ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN ETMENLERDEN BİRİSİ: UYKU

Seda ÇİLKIZ 2.5k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Uyku ve öğrenme ilişkisi vardır ve var olmaya devam edecektir. Peki uyumak öğrenmeyi ne şekilde etkilemektedir? Uzun yıllar boyunca ailelerimizin bize telkin ettikleri düşünce (Erken yatmalısın ve erken kalkmalısın ki okulda dersleri iyi anlayasın, öğretmenin sorularına cevap veresin.) acaba ne kadar doğru ve yerinde bir düşünce? Bizler yanlışlıklar içinde büyüyen ve büyütülen bir neslin evlatları mıyız? Uyku olayından oldukça uzaklaşmaya başladık ve hemen bu konuya dönmekte fayda var.

    Uyku, öğrenmeyi olumlu ve olumsuz yönde etkilemektedir. Çok uyumak öğrenmeyi kuvvetlendirici etkiye sahip değildir. Bir yetişkinin en fazla uyuma süresinin 7 saat olduğu saptanmış. 7 – 8 saatten fazlası zarar yani kısacası. En ideal uyku süresi 4 – 7 olduğu söylenmektedir. Küçükken erkenden uyutulup erken kaldırılmak yani 10 saat civarı uyutulmak çok çok doğru bir olay değilmiş. Bir birey uykuya alıştıkça çevikliğini kaybeder. Hafta sonlarını düşünecek olalım. Tüm hafta zaten çalışıyorum hafta sonu uyuyacağım gün boyu diye düşünür insan ve fazla da uyur; fakat muhtemelen güçlü bir baş ağrısı ile uyanır. Bu baş ağrısının nedeni ise tüm haftanın yorgunluğunun çıkmış olmasıdır derler. Aslında alakası yoktur, aksine fazla uyumaktan bünye sarsılmıştır ve baş ağrısı yapmıştır. Zinde olmak için, az uymak daha doğrusu yeterli uyumak ve bunun ne olduğunu saptamak gerekmektedir. Öğrenme gücümüzü etkileyen birçok etmen mevcuttur ve bunlardan birisi de uykudur. Uykuya fazlaca yenilip kapasitemizi düşürmeye gerek olmadığı kanaatindeyim.  

    Uyumayıp farklı aktiviteler yapmak gerekli; fakat aktivite denildiğinde akla sadece televizyon geliyor ise bu aktiviteyi aktivite olarak düşünmeyelim bile!!!

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version