MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİNİN EVRELERİ NELERDİR?

Seda ÇİLKIZ 6.4k Görüntüleme
2 Dk Okuma

    Bireyler meslekleri seçerlerken bazı aşamalardan geçerler. Bu aşamalar sayesinde en doğru kararı vermeye çalışırlar ve hayatları boyunca mutluluğu yakalamaya çalışırlar. Bu aşamalar: 

  1. Uyanış ve Farkında Olma (5 – 12 Yaş): Bu yaş aralığında çocuklarda mesleklere karşı ilgi gelişir. Mesleklerin var olduğu ve her bireyin farklı mesleği olduğu konusunda bir bilinç uyanır. Yaş aralığından da belli olduğu gibi okul öncesini ve ilköğretimi kapsar uyanış ve farkında olma. Çocuklar çevrelerinde olan biteni incelemek isterler ve bu incelemeler sonucunda görürler ki herkesin bir mesleği var. Bu durumu görmek için çok uzağa gitmelerine gerek yoktur, anneyi – babayı ya da yakın akrabaları izlemeleri yeterlidir. Bu dönemde farklı mesleklerin var olduğunu görürler ve herkesin kendi istekleri doğrultusunda bu mesleklere yöneldiğini ayırt ederler.

  2. Meslekleri Keşfetme ve Araştırma (13 – 14 Yaş): Bu yaş aralığında çocuklarda meslekler ile ilgili araştırma yaparlar, yani sadece çevrelerinde gördükleriyle yetinmezler. Ek olarak da mesleklerin neler olduğunu ve neleri gerektirdiğini incelerler. Çevresinde olmayan meslekleri bulmaya çalışırlar. Kısacası meslekler keşfedilir ve mesleklerin içeriği araştırılır.

  3. Karar Verme (15 – 18 Yaş): Bu yaş aralığı lise dönemini kapsar. Bir öğrenci lise dönemine geldiyse artık hangi mesleği seçmesi gerektiğine karar vermelidir; çünkü üniversiteye gidecektir ve hayatına yön vermesi gerekmektedir. Önceki dönemlerde mesleklerle ilgili yaptıklarına bakarak kendilerine uygun olanı seçmeye çalışır ve bu yönde adımlar atarlar.

  4. Hazırlık (19 – 23): Bu yaş aralığı üniversite dönemini kapsamaktadır. Bu dönemde birey yöneldiği meslekle ilgili kazanımlar gerçekleştirir. Mesleğimi nasıl ve ne şekilde yürütebilirim? gibi sorulara yanıt arar ve böylelikle meslek ile ilgili temel taşları öğrenmeye çalışır.

  5. İşe Yerleştirme (23 Yaş ve Üzeri): Üniversite sonrasını kapsayan dönemdir. Bu dönemde artık meslek edinmiş bir birey vardır, şimdi sıra iş bulmaya gelmiştir. Okuduğu okulla ilgili ya da edindiği meslek ile ilgili iş bulmaya çalışır. İşini bulur ve hayatını idame ettirir. İşinde başarılı olmak için mesleki gelişime de önem vermelidir ve kendi mesleği ile ilgili yenilikleri takip ederek gelişimini daima sürdürmelidir.
Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • Ahhhh, ahh… keşke burda anlatılan kadar kolay ve hızlı olsa iş sahibi olmak, insan meslek sahibi oluyor bu devirde rahatlıkla ama bu onun iş sahibi olabileceği anlamına gelmiyor maalesef

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version