Kişisel gelişimde özgüveni yüksek olan bireyler, iş ve sosyal hayatı içerisinde daha aktif ve daha başarılı olacaktır. Ancak sağlıklı bir gelişimi sadece yüksek özgüvenle değil aynı zamanda sağlıklı özgüven ile sağlayabilirsiniz. Özgüveninizi zedeleyecek düşünceler ya da küçük yaşlarda öğrendiğiniz yanlış düşünceler gelişimi olumsuz etkileyen etmenler arasında yer almaktadır.
Bireylerin çocukluk döneminden itibaren öğrendiği yanlış düşünceler, ilerleyen hayatında olumsuz etkiler yaratarak yanlış kanılara varmasına neden oluyor. Özellikle kendi kendini sabote etmek olarak tanımlanabilecek bu durum nedeniyle özgüven düzeyi düşecek ya da zedelenecektir. Bilimsel olarak bir açıklaması bulunmamasına rağmen kişilerin kendini kötüleyen konuşmalar içerisine girmesi, psikolojik birçok rahatsızlığında temelini oluşturuyor. Özellikle yıpranmış bir sinir sistemine sahip olan bireyin bu gibi olumsuz bir düşünce yapısı nedeniyle tamamen çöküşü ortaya çıkabilir. Genel olarak kişilerin kendi üzerinde uyguladığı psikolojik baskı ya da sabotaj cümleleri ise şu şekilde sıralanabilir.
* Tüm insanlar benden daha akıllı ve ben daha başarısızım
* Ben hayatım boyunca her zaman geri planda kalmak zorundayım.
* Arkadaşlarım, yakınlarım çok güzel ama ben çok çirkinim.
* Ben dışında herkes başarılı, hayatım boyunca hep başarısız oldum.
* Her konuda oldukça beceriksizimdir.
* Aşırı sinir ve stres sahibi biriyim. Çabuk sinirlenir hızlı köpürürüm. Başarısızım, korkağım.
Çocukların, küçük yaşlardan itibaren baskı altına alınması, yanlış eğitim sistemi ve dağınık aile yapısı nedeniyle başarısız bir geleceğe sahip olması bir diğer sorun olarak karşımıza çıkmakta.
Peki, aile yapısı ile gelişim arasında nasıl bir ilişki var?
Daha önce baskıcı aile yapısının gelişimi olumsuz etkileyen faktörlerden birisi olduğunu belirtmiştik ancak karamsar bir yapıya sahip ailenin, özgüven eksikliği yaşayan bireyler yetiştirmesi günümüzde temel sorunlar arasında yer almaktadır. Ailede çocuğu yetiştiren anne ya da babanın özgüven eksikliği yaşaması, karamsar olması, yukarıda belirtilen cümleleri sık, sık kullanması çocukta olumsuz bir izlenim oluşmasına neden olacaktır.
Çocuklarınız 6 yaşına kadar zihinsel gelişiminde önemli bir yol kat etmektedir. Bu dönem içerisinde çocuklarınızın yapacağı hatalara karşı olumsuz tavır sergilemeniz, gelecekte sosyal hayat içerisinde çekingen bir birey yetiştirmenize neden olacaktır. Araştırmalarda özgüven eksikliği yaşayan bireylerin birçoğunun çocukluk döneminde karşılaştığı şiddet ve korkuların etkisinde olduğu gözlenmiştir.
Bireylerin iç konuşması ile kendini olumsuz yönde telkin etmesi ve başarısız biri olduğunu düşünmesi, yapılacak küçük terapiler ile giderilebilen bir sorundur. Fakat sorunun iyice irdelenmesi ve tedavinin de buna göre şekillendirilmesi gerekmektedir. Kendi kendinize zarar verdiğinizi düşünüyorsanız şu sorular ile sorununuza çözüm bulabilirsiniz.
1) Başarısızsam neye ve kime göre başarısızım?
2) Hatalarıma hangi açıdan bakıyorum?
3) Hedefleriniz gerçek değerleri yansıtıyor mu?
KİŞİSEL GELİŞİMDE ÖZGÜVENİN ÖNEMİ
Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın
Yorum bırakın