Kişisel Gelişim araçları denilince akla öncelikle kitaplar gelir. Bir kütüphaneden veya bir kitap mağazasından içeri girdiğinizde raflarda “kişisel gelişim” adı altında kitaplar görürsünüz. Bu kitaplar kişisel gelişimin unsurları üzerine hazırlanmış bilgi kaynaklarıdır. Peki kişisel gelişimi sadece bu raflara ait kitaplarla mı başarabiliriz? Tabi ki hayır.
İlkokul da okunan kitaplardan, “Dünya Klasikleri”ne kadar her kitap kişisel gelişime yardımcı olur. Karakterleri anlamaya çalışmak, empati kurmak, analiz etmek gibi pek çok yeteneği kişiye kazandırma da yardımcı olur. Farklı insanların düşünce ve yaşayış tarzını anlamak bakış açımızı genişletmemizde büyük rol oynar.
Sadece kitaplar değil çevremizdeki her şey birer kişisel gelişim aracı olarak kullanılabilir. Bir bardak su dahi kişisel gelişim aracı olarak kullanılabilir. Bir bardak suyu paylaşmak insana pek çok şey kazandırabilir. İnsanın var olduğu günden beri etrafında ki her şey kişisel gelişim aracı olarak insana hizmet etmiştir.
Peki her kitap ya da her araç kişisel gelişime katkı sağlar mı?
Okuma alışkanlığı insana bir artı kazandırabilir fakat kitaplar veya araçlar insana doğru eğilim kazandırabileceği gibi yanlış tarafa da çekebilir. O yüzden “araç” seçiminde titiz olmak en önemli unsurdur. Kişi kendini hangi konuda geliştirmek istiyorsa ona uygun araçları kullanmalıdır. Başarının yolunu arayan bir kişi başarılı olduğuna inandığı insanların biyografilerini, çalışma tarzlarını, kişiliklerini okuma yoluyla öğrenerek kendilerine bir model belirleyebilirler. Araçları doğru yönde kullanmak amaca en kısa yoldan ulaşmakla eşdeğerdir.
İnsanın kişisel gelişime açık olması da çok önemli bir unsurdur. “Önce kabını boşalt” felsefesi buna bir örnektir. Araçların bizi yönlendirdiği doğrultuda insan alışık olmadığı ya da engel olarak gördüğü şeylerle karşılaşabilir. Bunlara karşı bakış açısını değiştirip tekrar düşünmek aracı iyi kullanmaya örnektir. İnsanın elinin altında kullanabileceği makul ölçüde her istediği an istediği şeye ulaşabileceği bir araç varsa o da internet'dir.
İnternet doğru kullanılması gereken en önemli araçtır. Çünkü faydaları olduğu kadar zararları da mevcuttur. Aracı düzgün kullanmanın öneminden bahsetmişken internetin kullanımını da eklemek sağlıklı olabilir.
Temel olarak araçlardan bahsedecek olursak ;
1) Kitaplar
2) İnternet
3) Sanatsal etkinlikler vs.
bu örnekler çoğaltılabilir.
Kişisel gelişimde en önemli unsurun araçlar olduğunu unutmayınız ve araçları doğru kullanmak üzerine sürekli düşünmeyi ihmal etmeyiniz.