Gelişim bir durumdan daha iyi bir duruma doğru yaşanan değişimdir. Kişinin kendini geliştirmesiyse amaçladığı, varmak istediği noktaya varabilmek için yaşadığı değişim sürecidir. Yani bir bireyin gelişimi için öncelikle bir amaç ve hedefi olması gerekmektedir. Basit gibi algılansa da ne istediğimize karar vermek aslında zor bir iştir. Bu yüzden hedef belirlenirken elde edilecek sonuçlar da dikkate alınmalıdır. Çünkü sonucu göz önünde bulundurulmadan varılan bir hedef yanlış belirlenmişse mutluluk getirmeyecektir. Ünlü bir masalda geçen söz de bunu doğrular niteliktedir: “Nereye gittiğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin bir önemi yok.”
Hedef belirlemek için öncelikle bireyin kendisini tanıması gerekmektedir. Bunu başaran kişi kapasitesinin de farkında olur. Kapasite belirlenirken de birey kendisine asla olumsuz bir şekilde yaklaşmamalı, bunu hedefine yansıtmamalıdır. Örneğin hedef cümlesi “iş hayatında hep aynı konumda kalmak istemiyorum.” demek yerine “terfi etmek istiyorum.” olmalıdır. Olumlu bir hedef cümlesi belirlendikten sonra kişi istediği şeyin sonuçları üzerinde düşünüp bu isteğinden emin olup olmadığını sorgulamalıdır. Tabii ki bir şeyi isterken onu somutlaştırmamız gerekir. Örneğin başarılı olmak isteyen bir kişi hangi alanda ne kadar başarılı olmak istediğini de belirlemelidir.
Hedef belirlemenin en önemli gerekliliğinden biri de istenilen için doğru zamanda bulunup bulunulmadığını bilmektir. Ayrıca eğer bireyi hedefe ulaştıracak unsurlar mevcut değilse birey sonuca ulaşamayacaktır. Önemli olan istenilenin zorluğu değil ulaşılabilirliğidir.