Bir konuda karar alırken nelere dikkat etmeliyiz ve bunu en doğru şekilde nasıl yapabiliriz?
Kararsızlıkları gidermek demek kararlı olmak demektir. Bir karar alırken, içinde bulunduğumuz durumun etkinliğini ve niteliklerini iyi değerlendirmemiz gerekir. Bir karar alırken kendimiz ve çevrede ki insanlar için en doğru olanı seçmek, nitel ve nicel gözlemlere dayanır. Kesin ve net olmak da bu sorunun çözümü için gereklidir. İnsan inandığı şeylerin peşinde koşmalı ve inanarak karar verdiği olguların arkasında durmalıdır. Çünkü en kötü karar, kararsızlıktan iyidir. Kararsızlık insanı mutlak bir şekilde yönlendirerek kontrolü eline alabilir.
“Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık” durumunda elbette ki her insan kalır. Kararsızlığın çözümü için gerekli olan bir şey de hızlı olmaktır. Hızlı düşünüp, hızlı hareket etmek kararlarınızın sonucuna ulaşıp yanlış ve doğruyu ayırt etmenizde size yardımcı olacaktır. En önemlisi ise tecrübe kazandıracaktır. Tecrübe yanlış kararlar doğrultusunda kazanılır. Kısacası karar her yönüyle kararsızlıktan iyidir.
Kararsızlıklarımı nasıl aşabilirim?
Öncelikle içinde bulunduğunuz durumu hızlı ve net bir şekilde analiz ettikten sonra uygulamaya geçmelisiniz. Çok fazla kurgulamak ve paranoyalar üretmek kararsız kalmanıza sebep olur. Kararsızlığın aşımı için gerekli olan düşünce yapısına sahip olmaya çalışarak başlayabilirsiniz. Kendinize “Alacağım karar benim için ne kadar uygun?” sorusuna cevap vermelisiniz. Kararsızlığın aşımında kendinize bir düşünce modeli olarak “kognitif model” i seçebilirsiniz. Bu düşünce modelinin amacı sorunun ne olduğunu tanımlamak ve çözüm yolları üretmenin hızlı yolunu bulmaktır.
Kararsızlığın bir diğer aşaması ise karar aldıktan sonraki “acaba diğeri miydi?” aşamasıdır. Artık önemi olmayan ayrıntılar ve detaylar üzerinde durmayın. Nitekim bu adımda insanı kararsızlığa götürür. Durumun önemini kavrayarak içinde kaldığınız çelişkiden kurtulun. Önem sırasına göre işleri düzenli bir şekilde yoluna koymayı deneyin. Kendinizi tanıyorsanız ve sizin için neyin diğerlerinden daha fazla gerekli olduğunu düşünüyorsanız öncelikli olarak ondan başlayın.
Kararsızlık denilince örnek olarak sınavlardan vermek gerekirse; “İki şık arasında kaldım. Çok kararsızım” bu durumun o anda bir çözüm yolu yoktur. Bu tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur. Yani ilerde karşımıza çıkacak kararsızlığı aşmak için sağlam bir zemin oturtmak gereklidir. Sorunlara kendimizi hazırlamamız kararsızlıkların üstesinden gelmemize yardımcı olur.
Peki ani kararlar ne kadar doğru verilebilir?
Eğer ani kararlar vermek durumda iseniz; kendi yaşam tarzınızı ve kişiliğiniz göz önünde bulundurup sizin için en doğrusunu belirleyin ve hemen yapın. Kararsızlığa düşmemek için hızlı düşünmeyi öğrenmelisiniz. Kararsızlık insanı pasifleştirir ve doğru kararlar almasını engeller. Sürekli bir çelişki durumunda kalıyor ve kararsızlıkları aşamıyorsanız çözüm yolları üreterek kişisel gelişim araçlarını doğru kullanmalısınız.
Aldığınız kararların kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız. Kişiliğe uygun kararlar alarak kendinizi daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.
hayatımdaki çoğu fırsatı sırf kararsızlığım yüzünden kaçırmış biri olarak bu konuda kendinizi çok iyi eğitin derim. düşmeyin kararsızlık tuzağına.