Şimdi hayal edin; bir topluluk karşısında konuşma yapıyorsunuz. Konuşma metninizi önceden hazırlamış ve hazır bir şekildesiniz. Sahne sizin. Kürsüye geliyorsunuz ve konuşmanıza başlıyorsunuz. Ancak kafanızı hazırladığınız kağıttan kaldırmadan konuşmanızı yapmaya çalışıyorsunuz. Belli bir süre sonra haliyle topluluğun ilgisi kaçıyor ve sizi dinlemekten vazgeçiyorlar. Peki neden böyle oldu? Hâlbuki etkileyici bir konuşma metnine sahiptiniz.
İkili ilişkilerde ya da bir topluluk karşısında birilerine hitap ederken dikkat etmeniz gereken tek şey hitap şekliniz ya da konuştuklarınız değildir. Konuşmayı etkili kılan şey göz temasıdır.
Göz teması neden bu kadar etkili?
· Göz teması kendinize olan güveninizin ispatıdır. Bunu az yapan kişiler güvensiz bir imaj sergilerler.
· Gözler refleks ile tepki verdiği için onlara engel olamayız. Bu da doğruluğun ve içtenliğin göstergesidir.
· Eğer karşımızda hoşlandığımız birisi varsa gözbebeklerimiz büyüyebilir. Gözler yalan söylemez derler ya hani, işte bu olay tamda açıklamış sözü.
· Bu yöntem ile kontrolü ele almak daha kolaydır.
· Yapılan araştırmalar sonucunda göz temasının öğrenmeyi kolaylaştırdığı saptanmıştır.
Evet, göz teması kurmanın neden bu kadar etkili olduğunu kısaca anlatmaya çalıştık. Bu sıraladığımız maddeler tabiî ki her insanda geçerli olacak demiyoruz ama çoğu insanda bunları başarmak mümkündür. Sizlerde daha etkili bir anlatım ya da dinleyenler üzerinde daha fazla hakimiyet kurmak istiyorsanız göz temasını mutlaka ama mutlaka kurun. Aksi taktirde işler yolunda gitmeyebilir.
öğretmenlikte ders anlatırken çok işe yarayan bir yöntemdir, direk gözlerinin içine bakıp anlatabiliyorsanız konunuzu, çocuklara kaçış fırsatı vermemeiş oluyor, onların farkında olduğunuzu belli ederek sizi dinlemelerini sağlıyorsunuz